Το ΑΕΠ των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ ενισχύθηκε
μόλις κατά 0,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011
Σκληρό κτύπημα δέχθηκε η ανάπτυξη στην ευρωζώνης κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σε μια προσπάθεια να μειώσουν ελλείμματα και χρέος.
Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση στο δεύτερο τρίμηνο σημείωσαν η Λετονία (2,2%), η Εσθονία (1,8%), η Φινλανδία (1,2%) και η Σουηδία (1%).
Σε ετήσια βάση, ισχυρότερες επιδόσεις έχουν η Εσθονία (8,4%), η Λιθουανία (5,9%), η Λετονία (5,7%) και η Σουηδία (5,3%).
Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης η οποία φαίνεται να έχει πληγεί από την παρατεταμένη κρίση χρέους.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας, εποχικά προσαρμοσμένο, αναπτύχθηκε σε ποσοστό 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου τριμήνου. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 0,5%.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,7% στο πρώτο τρίμηνο.
Σταθερό παρέμεινε το ΑΕΠ της Γαλλίας, ύστερα από την άνοδο κατά 0,9% στο πρώτο τρίμηνο. Η επιβράδυνση αυτή ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου από τους αναλυτές που ανέμεναν ανάπτυξη κατά 0,3% αλλά και την τράπεζα της Γαλλία που ανάμενε ανάπτυξη 0,2%.
Υπενθυμίζεται ότι εάν η οικονομία δεν κατορθώσει να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 2% που αναμένει για φέτος η κυβέρνηση, η Γαλλία μπορεί να χάσει το στόχο που έχει θέσει να μειώσει το έλλειμμα στο 5,7% από το 7,1%.
Με ρυθμούς επέκτασης 0,2% κινήθηκε η ισπανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο έναντι 0,3% στο πρώτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,7%. Ο ισπανικός στόχος είναι ανάπτυξη 1,3% το 2011, η επίτευξη του οποίο με τα δεδομένα και του δεύτερου τριμήνου καθίσταται δύσκολη.
Λαγκάρντ: «Η ανάπτυξη προέχει του χρέους»
Την θέση της ότι η ανάπτυξη δε θα πρέπει να θυσιαστεί στη μάχη για την καταπολέμηση του χρέους, επισημαίνει με άρθρο της στους Financial Times η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η δημοσιονομική εξισορρόπηση θα πρέπει να επιλύσει μία δύσκολη εξίσωση και να μην είναι ούτε υπερβολικά ταχεία, ούτε υπερβολικά αργή» γράφει σε άρθρο της που δημοσιεύεται την Τρίτη, με τίτλο «Ας μην επιτρέψουμε στη δημοσιονομική ανάσχεση να μπλοκάρει την παγκόσμια ανάκαμψη».
Σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «η σημερινή νευρικότητα στις αγορές κλόνισε την εμπιστοσύνη προς την οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο και παρακίνησε πολλούς ανθρώπους να συμπεράνουν ότι όλες οι πολιτικές δυνατότητες έχουν εξαντληθεί», αλλά «αυτή η εντύπωση είναι εσφαλμένη και θα μπορούσε να οδηγήσει στην παράλυση».
tovima
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου