Σάββατο, Αυγούστου 20, 2011

Στην Κουμουνδούρου αναζητούν συμμάχους

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «νέο συνασπισμό
εξουσίας» δεν βρήκε αποδέκτες
Στην Κουμουνδούρου αναζητούν συμμάχους
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας
Σε αναζήτηση συμμαχιών βρίσκεται η Κουμουνδούρου,
η οποία προσβλέπει στην συγκρότηση ενός νέου
συνασπισμού εξουσίας των ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων από την άκρα αριστερά έως τον προοδευτικό και σοσιαλιστικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων και των «Αγανακτισμένων», που στρέφονται κατά του μνημονίου και των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτό για την χώρα μας.

Στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχουν πειστεί ότι μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε να αποκτήσει μια δυναμική ικανή να διεμβολίσει το υπάρχον τοπίο και την πολιτική της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν ότι «άφωνη, αμήχανη, ανύπαρκτη στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά σκληρή, ανάλγητη και ταξική εντός της χώρας, υλοποιεί τη ΄΄σύμβαση έργου΄΄ που έχει αναλάβει -την εφαρμογή του μνημονίου με τις καταστρεπτικές συνέπειές του για την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας», όπως δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Π. Σκουρλέτης.

Στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι «αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό όπως και το μνημόνιο», αν και δεν «βλέπουν» σύντομα εκλογές, τις οποίες πάντως θα επιθυμούσαν, καθώς θεωρούν ότι «οι εκλογές είναι αναγκαίες». «Οι εκλογές είναι το μόνο μέσον στη Δημοκρατία, που μπορεί να εκφράσει τη λαϊκή βούληση και με ομαλό τρόπο να υπάρξει μια διαδοχή, προκειμένου να οδηγηθούμε σε εξελίξεις ομαλότητας αλλά και σε  εξελίξεις μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο», δήλωσε προσφάτως ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις που κάνουν στην Κουμουνδούρου βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο, στο οποίο έχει εισέλθει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ προβλέπουν ανεξέλεγκτες παρενέργειες της κρίσης με διαδικασίες ντόμινο, την ίδια στιγμή που οι ηγεσίες της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου αδυνατούν να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα παρακάμπτει τις αγορές. Όπως υποστηρίζει σχετικά ο κ. Ν. Βούτσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, «αφού δεν αποδέχονται ότι το πρόβλημα είναι η κρίση του ίδιου του συστήματος, η σύγκρουση είναι σαφές πως θα υπάρξει σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο κοινωνικό και θα παίρνει οξυμένες και ενδεχομένως ανεξέλεγκτες μορφές σε όλη την Ευρώπη στο αμέσως προσεχές διάστημα». Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούν ότι οι αντιδράσεις σε διάφορα μέτωπα θα ευνοήσουν τον στόχο για συγκλίσεις κατ’ αρχήν σε κοινωνικό επίπεδο, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα αποκτήσουν και πολιτική μορφή. Αν και οι εκκλήσεις για συγκρότηση ενός «νέου πόλου εξουσίας» δεν έχουν αποδώσει, στον ΣΥΝ εκτιμούν ότι η πρόταση αυτή «εκφράζει μια βαθύτερη αναγκαιότητα η οποία θα εκφραστεί». «Είναι μια διαρκής πρόταση προς ζύμωση», λέει χαρακτηριστικά παράγων του κόμματος.

Η ανοιχτή πρόταση που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας για την συγκρότηση ενός «νέου συνασπισμού εξουσίας» δεν έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής. Το ΚΚΕ δεν το συζητεί καν, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς ο Περισσός παγίως θεωρεί ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι «συμπληρωματική δύναμη» του συστήματος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελέσει «φερέγγυα εναλλακτική λύση» στη κατεύθυνση της ανατροπής σε επίπεδο εξουσίας, στην οποία προσβλέπει το κόμμα της κομμουνιστικής αριστεράς.

Στην Κουμουνδούρου δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους από την στάση του και ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «το ΚΚΕ νομίζει ανοήτως ότι μπορεί να έχει την πολυτέλεια να μην μπαίνει στη βάσανο εναλλακτικών προτάσεων», πιστεύοντας ότι «η ιστορία έχει αποδείξει πως τα κόμματα δεν είναι αλύγιστα κλαριά ή όταν παραμένουν τότε σπάνε από τον αγέρα».

Αρνητικά, ωστόσο, είναι για την Κουμουνδούρου και τα πρώτα μηνύματα από την πλευρά της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ενώ για τους δικούς της λόγους σοβαρές επιφυλάξεις διατηρεί και η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη η οποία συμπεριελήφθη στους αποδέκτες των εκκλήσεων των πρώην συντρόφων της για συμπόρευση.

Η πρόταση ωστόσο έχει απευθυνθεί και στον σοσιαλιστικό χώρο, όπως το Άρμα Πολιτών του κ. Ι. Δημαρά, ο οποίος εμφανίζεται ανοιχτός σε κάθε συζήτηση που οδηγεί σε δρόμους ανατροπής του μνημονίου, ενώ βαθύτερος αποδέκτης είναι και ευρύς χώρος του ΠαΣοΚ και συγκεκριμένα «όσα μέλη και στελέχη του έχουν διαφοροποιηθεί από το κόμμα του μνημονίου». Άλλωστε στον ΣΥΝ προσδοκούν ότι «θα υπάρξουν μεγάλες αναδιατάξεις» στο ΠαΣοΚ και ότι «η βάση του δεν μπορεί να ακολουθήσει, δυσκολεύεται να ακολουθήσει και δεν θα ακολουθήσει τις επιλογές της ηγεσίας», όπως έχει δηλώσει ο κ. Τσίπρας.
 
Στους αποδέκτες είναι και οι Οικολόγοι Πράσινοι με τους οποίους η Κουμουνδούρου δηλώνει ότι «οι συμπτώσεις μας στα θέματα περιβάλλοντος είναι πολλές», όπως και οι τοποθετήσεις τους έναντι του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου.

Στο «μικροσκόπιο» του ενδιαφέροντος του ΣΥΝ έχουν μπει και οι «Αγανακτισμένοι», την εμπειρία των οποίων μελετούν στην Κουμουνδούρου εκτιμώντας ότι οι κινητοποιήσεις τους «αποτελούν παρακαταθήκη ανεξάρτητα με την συνέχεια που θα έχει το κίνημα αυτό», ενώ μιλούν για «εμπειρία μιας νέας πολιτικοποίησης η οποία τροφοδοτεί αλλαγές στο επίπεδο της συνείδησης των πολιτών που συμμετείχαν» και με τους οποίους στον ΣΥΝ θα ήθελαν πολύ να διατηρήσουν γέφυρες επικοινωνίας.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...