Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2011

Ποιοι φοβούνται,... την «πάταξη της κερδοσκοπίας»

Aπαγόρευση του «σορταρίσματος» στα CDS θα πλήξει τα ευρωπαϊκά ομόλογα
Ποιοι φοβούνται την «πάταξη της κερδοσκοπίας» 
Οι «κερδοσκόποι» κατηγορήθηκαν ανηλεώς από τους πολιτικούς για το ρόλο που διαδραμάτισαν στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Στοχοποιήθηκαν ότι μετέτρεψαν την ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων σε προνομιακό πεδίο δράσης τους. Τώρα οι πολιτικοί παίρνουν την εκδίκησή τους, γράφουν οι Financial Times.


 Οχι μόνο επειδή θέλουν να επιβάλουν φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ή επειδή θέλουν να απαγορεύσουν κάποια swaps των διαβόητων CDS, αλλά και επειδή προσπάθησαν και πέτυχαν να θεωρηθεί το «κούρεμα» κατά το ήμισυ του ελληνικού χρέους ως κάτι το... φυσιολογικό. Να μη θεωρηθεί δηλαδή ως πιστωτικό γεγονός, ως χρεοκοπία ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης.

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών συνδυαζόμενες σηματοδοτούν το τέλος της αγοράς ασφαλίστρων κινδύνου»
, υποστηρίζουν τραπεζίτες μιλώντας στους FT. Οι τραπεζίτες, σημειώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, φοβούνται ότι «η πίεση των πολιτικών προς τους τραπεζίτες να δεχθούν μεγάλα κουρέματα δημοσίων χρεών και η σχεδιαζόμενη απαγόρευση της διαπραγμάτευσης "γυμνών" ασφαλίστρων κινδύνου θα πλήξουν τη ρευστότητα και θα μετατραπούν σε ταφόπλακα της αγοράς».

Οι FT υπενθυμίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης πιστεύουν ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις κεφαλαίων οδήγησαν στην αύξηση του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων και ότι κάποια επενδυτικά «οχήματα», όπως είναι η αγορά των CDS, δημιουργούν, συντηρούν και διογκώνουν αυτοεκπληρούμενες προφητείες που εν τέλει αποβαίνουν εις βάρος των φορολογουμένων (άλλοι μιλούν ευθέως για ψηφοφόρους), κλονίζοντας εν τέλει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών έναντι της πολιτικής τάξης.

Οι τραπεζίτες πιστεύουν ωστόσο, ότι τέτοιες «σπασμωδικές» ενέργειες εκ μέρους των πολιτικών θα πετύχουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και αντί να ανορθώσουν το χρηματοδοτικό προφίλ κρατών, τραπεζών και επιχειρήσεων, θα το συρρικνώσουν.

Την περασμένη εβδομάδα ο στρατηγικός αναλυτής στον κλάδο των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Citigroup Μάικλ Χάμντεν-Τέρνερ αποκάλυψε ότι η τράπεζά του συνέστησε στους πελάτες της να πουλήσουν γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά ομόλογα επειδή η επικείμενη απαγόρευση του σορταρίσματος CDS θα στερήσει το ενδιαφέρον από τις επενδύσεις στις συγκεκριμένες αγορές ομολόγων.

«Υπάρχει ο κίνδυνος οι πολιτική με τις ενέργειές τους αυτές να ανεβάσουν τις αποδόσεις των ομολόγων και τα κόστη χρηματοδότησης των ίδιων των κυβερνήσεών τους, κυρίως εκείνων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια»
, εξήγησε ο Χάμπντεν-Τέρνερ. Ενώ ο Σίμους Μακ Γκορέν της JPMorgan προειδοποιεί ότι οι εναλλακτικές λύσεις που θα έχουν οι επενδυτές σε περίπτωση απαγόρευσης του σορταρίσματος των CDS θα είναι τρεις: να ξεκινήσουν να σορτάρουν απευθείας κυβερνητικά ομόλογα, να σορτάρουν τραπεζικές μετοχές ή απλώς να περιορίσουν την έκθεσή τους στις εν λόγω αγορές.
  tovima



MillionaireMatch.com - the best dating site for sexy, successful singles!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...