Τρίτη, Αυγούστου 23, 2011

Θησαυρός μανιταριών στον Ορλιακα

Μεγάλη επιτυχία είχε η αναρριχητική συνάντηση στον Ορλιακα των Γρεβενών
Τρία σπάνια είδη μανιταριών του γένους "plektania",
που θεωρούνται ιδιαίτερης αξίας, ανακαλύφθηκαν
στον Ορλιακα και θα παρουσιαστούν στην
9η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού που θα γίνει
4 και 5 Νοεμβρίου στον Ζιάκα Γρεβενών.
Τα ανακάλυψε ο εκπαιδευτικός, ερευνητής και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κωνσταντινίδης, και προς το παρόν "δεσμεύεται" να αποκαλύψει περισσότερα, καθώς πρέπει πρώτα να καταγραφούν και να παρουσιαστούν επίσημα, κάτι που θα γίνει από Ιταλούς ερευνητές στη Γιορτή Μανιταριού.
Το ένα από τα είδη είναι ίσως και μοναδικό εύρημα στον κόσμο, το δεύτερο είναι ένα είδος που ευδοκιμεί στην Αφρική και το τρίτο είναι αμερικάνικο είδος που φύεται στην Ιταλία, στο Μαυροβούνιο και τώρα στον Ορλιακα της βόρειας Πίνδου.
Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε στο πέτρινο γεφύρι του Ζιάκα μία ακόμη συνάντηση μανιταρόφιλων, που συνδυάστηκε με αθλητικές δραστηριότητες και river party. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο νεοσύστατος Σύλλογος Τουριστικών Επιχειρήσεων Νομού Γρεβενών, "Ορλιακας", και εκεί ο κ. Κωνσταντινίδης έκανε εκτενή αναφορά στα μανιτάρια των Γρεβενών.
Τρία νέα είδη μανιταριών του γένους «plekta-nia» ανακαλύφθηκαν στην περιοχή
Τρία νέα είδη μανιταριών του γένους «plekta-nia» ανακαλύφθηκαν στην περιοχή
"Στον Ορλιακα υπάρχουν πάνω από 1.000 διαφορετικά είδη μανιταριών. Τα περισσότερα μπορούν να καταναλωθούν άφοβα, υπάρχουν ωστόσο και κάποια που θεωρούνται τοξικά και 4-5 είδη που είναι θανατηφόρα", είπε στο "Εθνος" ο κ. Κωνσταντινίδης και προσέθεσε: "Το βουνό αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ο παραδεισένιος βιότοπος των μανιταριών και συναγωνίζεται επάξια τον Ολυμπο. Εχει επίσης εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα και σπάνιες ομορφιές".
Οι επιχειρηματίες των Γρεβενών καλοδέχτηκαν επισκέπτες από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, αφού, εκτός από τα σεμινάρια μανιταρογνωσίας και τα πλούσια εδέσματα που πρόσφεραν, είχαν φροντίσει να υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
"Ηταν ένα διαφορετικό τετραήμερο που είχε στόχο να φέρει κόσμο στα Γρεβενά. Θέλαμε να δείξουμε πως είμαστε προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου και έχουμε μοναδικές ομορφιές να αναδείξουμε", μας είπε εκ μέρους του Συλλόγου "Ορλιακας" ο Κώστας Γούμπαρος. Παρόντες στις εκδηλώσεις και τα μέλη της Λέσχης 4Χ4 Γρεβενών που εντυπωσίασαν με τις ριψοκίνδυνες επιδείξεις τους, ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή σε σεμινάρια για τη Βάλια Κάλντα, τα αγριολούλουδα της Πίνδου και σε ενότητα για συνταγές με μανιτάρια.
ΣΤΟΜΙΟ ΑΕΤΙΑΣ
Αναρριχητική συνάντηση 60 αθλητών
Στο περιθώριο των εκδηλώσεων έγινε και η 3η Αναρριχητική Συνάντηση στο Στόμιο Αετιάς (Τσούριακα), με τη συμμετοχή 60 ατόμων από όλη την Ελλάδα. Οι διοργανωτές και οι αθλητές άνοιξαν καινούργιες διαδρομές, συντήρησαν τις παλιές και κάλυψαν μια μεγάλη ορεινή διαδρομή σχεδόν 200 μέτρων.
"Το αναρριχητικό πεδίο της Τσούριακας είναι ένα από τα παλιότερα στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με τη μοναδικότητα του φυσικού τοπίου (καταρράκτες, Βασιλίτσα, πέτρινο γεφύρι Νιτρούζι) αποτελεί μια πολύ καλή απόδραση για τους φίλους της αναρρίχησης" δήλωσε στο "Εθνος" ο Μιχάλης Κοκκινάκης, μέλος του Συλλόγου "Ορλιακας" και από τους διοργανωτές της συνάντησης.
Για τους λάτρεις της αναρρίχησης τα Γρεβενά θεωρούνται ένας σημαντικός αναρριχητικός προορισμός, καθώς εκτός από το πεδίο της Τσούριακας υπάρχει και το εξίσου σημαντικό πεδίο του Σπηλαίου.
Οι αναρριχητές σκαρφάλωσαν στους ψηλούς σταθερούς βράχους και απόλαυσαν τη θέα, ενώ αρκετοί βοήθησαν ώστε να σημανθούν οι διαδρομές, να αλλαχθούν οι ασφάλειες, να καθαριστούν μονοπάτια, να αναμορφωθούν οι ειδικοί χάρτες.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
e-go

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...