Τρίτη, Αυγούστου 16, 2011

Μύκητες, ο εχθρός των ποδιών

Αποφεύγετε να φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια 
καθημερινά και την... υγρασία
Μύκητες, ο εχθρός των ποδιών
(AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Οι μύκητες των ποδιών αγαπούν την υγρασία και το σκοτάδι.
Πέλματα που ιδρώνουν πολύ, δάχτυλα που δεν στεγνώνουν σωστά μετά το ντους, ή το κολύμπι, πόδια που ασφυκτιούν μέσα σε κλειστά παπούτσια, αρκούν για την εμφάνιση του προβλήματος.

Μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε όλους τους ανθρώπους, οι μύκητες παίρνουν τη μορφή νόσου κυρίως σε άνδρες και εφήβους, σπανιότερα σε γυναίκες και μικρά παιδιά.

Το καλοκαίρι, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη εφίδρωση, η έκθεση στην παραλία, μεγιστοποιούν τον κίνδυνο εισβολής της μυκητίασης στη ζωή μας. Αρκεί μόνον να σκεφθεί κανείς ότι τα πέλματα διαθέτουν 25.000 αδένες εφίδρωσης…

Τα συμπτώματα


Κοκκινίλα, ξεφλούδισμα, ή και φυσαλίδες στα πέλματα - και όχι μόνον - των ποδιών μπορεί να είναι συμπτώματα που θα πρέπει να σας αφυπνίσουν. Σε κάποιες περιπτώσεις, παρατηρείται ξεφλούδισμα ανάμεσα στα δυο μικρά δάχτυλα, ενώ δεν αποκλείεται και ο κνησμός.

Μύκητες προσβάλλουν συχνά και τα νύχια των ποδιών, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται πιο παχιά, αλλά και πιο εύθραυστα, με ορατή άσπρη ή κίτρινη κηλίδα κάτω από τις άκρες τους. Αν η λοίμωξη δεν τύχει της κατάλληλης θεραπείας, είναι πολύ πιθανή τόσο η μετάδοση της και στα υπόλοιπα νύχια του ποδιού, όσο και η απώλεια του νυχιού που έχει προσβληθεί.

Προλάβετε τη μυκητίαση


Δείξτε σχολαστικότητα στην προσωπική υγιεινή σας. Καθαρίστε αλλά και σκουπίστε επιμελώς το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.

Στο σπίτι, απολυμαίνετε με χλώριο τα είδη υγιεινής.

Χαρείτε την παραλία και τον ήλιο, με σύνεση, μη ξαπλώνετε οπουδήποτε και χωρίς τη στοιχειώδη προφύλαξη της ψάθας ή της πετσέτας.

Αποφύγετε με γυμνά πέλματα ακόμη και την άμμο -το δάπεδο του ξενοδοχείου δεν είναι επίσης αθώο, παρά τον καθαρισμό που μπορεί να έχει υποστεί.

Δείξτε προσοχή αν είχατε προσφάτως πρόβλημα, και πετάξτε τα παπούτσια που συνηθίζατε να φοράτε.

Επιλέγετε υποδήματα που αερίζονται επαρκώς, και κυρίως μη φοράτε συνεχώς το ίδιο ζευγάρι. Αποφύγετε τα στενά και κλειστά ζευγάρια.

Αν συνηθίζετε τα αθλητικά παπούτσια, φοράτε βαμβακερές κάλτσες, θα σας προφυλάξουν αποτελεσματικά, σε αντίθεση με τις συνθετικές.

Χρησιμοποιείστε τις δικές σας πετσέτες, θα γλιτώσετε από …ξένες μυκητιάσεις.

Πλένετε καλά, με σαπούνι και όχι μόνον με νερό, τα μαγιό σας, σε καθημερινή βάση.

Μην περπατάτε ξυπόλητοι σε ντους, πισίνες ή αποδυτήρια γυμναστηρίων.

Συμβουλευτείτε δερματολόγο


Στο εμπόριο, κυκλοφορούν αφιδρωτικά αποσμητικά, ειδικές λοσιόν, απορροφητικά σκευάσματα. Συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας, για την αγωγή που πρέπει να ακολουθήσετε, σε περίπτωση που ιδρώνετε πολύ.

Αν πάσχετε από διαβήτη, καλό θα ήταν να ρυθμίσετε το σάκχαρο σας -η απουσία ρύθμισης προσφέρει πεδίον δόξης λαμπρό για τους μύκητες.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...