Σε νέα, κατοικήσιμη γη μετατρέπουν τη θάλασσα στη Σιγκαπούρη. Η πανίσχυρη ασιατική αυτή οικονομία επεκτείνει το έδαφός της με προσχώσεις, σε μια προσπάθεια να κερδίσει περισσότερο πολύτιμο χώρο για τους κατοίκους και τις εμπορικές της δραστηριότητες.
Πάνω στη «νέα γη» που δημιουργείται, πραγματοποιούνται τεράστια έργα από εγχώριες και ξένες εταιρείες. Οι προσχώσεις έχουν ήδη αυξήσει το μέγεθος της χώρας των 4,9 εκατομμυρίων κατοίκων περισσότερο από 20%. Από 582 τετραγωνικά χιλιόμετρα τη δεκαετία του '60, σε 710 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2008. Ο στόχος είναι η Σιγκαπούρη να επεκταθεί κατά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα ακόμη έως το 2030.
Τα μεγάλα έργα. Ανάμεσα στα μεγάλα έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται, περιλαμβάνονται σύμφωνα με τους «Τάιμς του Μπρουνέι»:
n Το ξενοδοχείο «Marina Sands Hotel» με 2.560 δωμάτια και τεράστιο καζίνο.
n Το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών που βρίσκεται και αυτό στο «Marina Bay Sands» και αποτελεί πόλο έλξης διεθνών εκθέσεων.
n Το Νησί της Louis Vuitton που αναμένεται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο.
n Το Πάρκο της Universal Studios που βρίσκεται στο Resorts World Sentosa.
n Το Πάρκο Θαλάσσιας Ζωής που θα ανοίξει το 2012 και θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.
n Οι Κήποι του Κόλπου της Σιγκαπούρης που θα είναι έτοιμοι στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού. Θα περιλαμβάνουν 100 εκτάρια με παραθαλάσσια ακίνητα-φιλέτα.
n Το Σαφάρι του Ποταμού. Πρόκειται για έναν τεράστιο ζωολογικό κήπο που αναμένεται να ανοίξει το 2012 και θα περιλαμβάνει οικοσυστήματα σαν αυτά που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, περιλαμβανομένου του Μισισιπή, του Νείλου και του Αμαζόνιου.
Η Σιγκαπούρη φιλοξενεί και το (νυκτερινό) Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου στους δρόμους της πόλης.
Εντονες αντιδράσεις. Πάντως, από τη συνεχή επέκταση της Σιγκαπούρης στη θάλασσα έχουν δημιουργηθεί αντιδράσεις, αφού για να γίνουν οι προσχώσεις απαιτείται η εισαγωγή εκατομμυρίων τόνων άμμου από γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», η Σιγκαπούρη το 2008 εισήγαγε 14,2 εκατ. τόνους άμμου αξίας 273 εκατ. δολαρίων από το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Καμπότζη. Υστερα από δημοσιεύματα στην Ινδονησία που ανέφεραν πως βυθίστηκαν ολόκληρα νησιά, η κυβέρνηση της χώρας το 2008 απαγόρευσε τις πωλήσεις άμμου στη Σιγκαπούρη, οδηγώντας τη Μαλαισία και το Βιετνάμ στην επιβολή ανάλογων περιορισμών. Οταν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου άμμου επικεντρώθηκε στην Καμπότζη, η κυβέρνησή της ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές, διεθνείς οργανισμοί όμως αναφέρουν ότι οι εργασίες εκσκαφής στα παράλια έχουν αυξηθεί από τότε. Το Associated Press (AP) κάνει λόγο για «βιομηχανικό εφιάλτη» σε συγκεκριμένες περιοχές της Καμπότζης.
Η Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το AP, δεν αποκαλύπτει από πού προέρχεται η άμμος. Ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Ανάπτυξης της χώρας αναφέρει ότι η εταιρεία που έχει συστήσει το Δημόσιο για τα έργα αυτά αγοράζει την άμμο από «διάφορες εγκεκριμένες πηγές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου