Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2011

Le Monde: Το ελληνικό χρέος αποσταθεροποιεί την Ά. Μέρκελ

Από το Βερολίνο η ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde", Cécile Boutelet παρουσιάζει τη δύσκολη κατάσταση...
 
Le Monde: Το ελληνικό χρέος αποσταθεροποιεί την Ά. Μέρκελ
στην οποία έχει περιέλθει πολιτικά τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό η γερμανίδα καγκελάριοςκ. Άνγκελα Μέρκελ.

"Τελικά τι θέλει η Άνγκελα Μέρκελ; Λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης με βασικό θέμα το νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα τη ρευστότητα κυριαρχεί στις επιλογές της Γερμανίδας καγκελαρίου, ως η καλύτερη λύση για υιοθέτηση.

Επίσημα η κα Μέρκελ προσπαθεί να ηρεμήσει το παιχνίδι.
Έχοντας συνείδηση ότι έχει συνδράμει στην ευρωπαϊκή ασυμφωνία, δηλώνοντας την Παρασκευή ότι δεν μπορεί από μόνη της μια συνάντηση να βοηθήσει την Ελλάδα αλλά αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο πρόγραμμα, η γερμανική κυβέρνηση θέλει σήμερα να φανεί αλληλέγγυη. Ο εκπρόσωπος Τύπου Steffen Seibert, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η γερμανική κυβέρνηση συμμετέχει σε όλα τα επίπεδα και με όλες τις δυνάμεις της στις συζητήσεις με σκοπό την προετοιμασία για την Πέμπτη ενός θετικού αποτελέσματος άξιου να παρουσιαστεί, δίνοντας ένα καθαρό και δυνατό μήνυμα στις αγορές» και πρόσθεσε «ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και προς αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζει την παρουσία της στις Βρυξέλλες την Πέμπτη».

Αυτό αποτελεί πραγματικά ένα σημάδι αλλαγής; Η πιθανότητα ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους που μέχρι σήμερα ήταν ο φόβος και ο τρόμος για τους ευρωπαίους ηγέτες,  δεν αποκλείστηκε κατηγορηματικά από την καγκελάριο Μέρκελ. Σε μία συνέντευξη στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, ARD, την Κυριακή 17 Ιουλίου η Άνγκελα Μέρκελ μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι αντιμετωπίζει αυτή τη λύση με σκεπτικισμό χωρίς όμως να αντιτίθεται ουσιαστικά. Το σημαντικό υπογράμμισε είναι να διασφαλίσουμε για την Ελλάδα την ικανότητα να αντιμετωπίσει τους δανειστές της. Μια αναδιάρθρωση, δήλωσε, θα είχε αρνητικά αποτελέσματα για τις χώρες που δεν κάνουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση.
Καθαρή και απλή ακύρωση ενός μέρους των χρεών

Ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Jens Weidmann, πρώην σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε από την πλευρά του σημαντικές επιφυλάξεις για την περίπτωση μιας αναδιάρθρωσης, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να καταναλώνει περισσότερα απ’ όσα μπορεί να παράγει. «Το μοίρασμα των χρεών στις ευρωπαϊκές χώρες είναι η πιο αποτελεσματική και η πιο διαρκής λύση για να αποθαρρύνουν τα κράτη στο οικονομικό επίπεδο. Επίσης ορισμένοι πολιτικοί και οικονομολόγοι βλέπουν στα ευρωομόλογα τη λύση των προβλημάτων της Ελλάδος δήλωσε ο κος Weidmann μέσα από τις στήλες της κυριακάτικης εφημερίδας Bild am Sonntag.

Όμως στους οικονομικούς κύκλους της Γερμανίας πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι φωνές που υποστηρίζουν την ιδέα μιας καθαρής και απλής κατάργησης ενός μέρους του αθηναϊκού χρέους. Έτσι η BDI, η ομοσπονδία των γερμανικών βιομηχανιών που έχει τεράστια επιρροή, βλέπει αυτή τη λύση ως αναγκαία για να οδηγηθεί το ποσό του χρέους της χώρας σε ένα επίπεδο που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πολλοί διάσημοι Γερμανοί οικονομολόγο καθώς επίσης και ορισμένοι πολιτικοί του CDU, του κόμματος της καγκελαρίου και των Σοσιαλδημοκρατών είναι επίσης θετικοί σε μία αναδιάρθρωση. Ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών Σόιμπλε βλέπει με θετικό μάτι μια τέτοια λύση. Μέχρι σήμερα υπερασπιζόταν την ιδέα μιας συμμετοχής ιδιωτών δανειστών ειδικότερα του τραπεζικού τομέα όσο αφορά το ελληνικό χρέος.
Μια συμπεριφορά «πολύ επικίνδυνη» για την ΕΕ

Η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται πολύ σφοδρές κριτικές στη Γερμανία για τη διαχείριση της ελληνικής υπόθεσης. Η πιο πρόσφατη έρχεται από τον μέντορά της στην πολιτική, τον πρώην καγκελάριο Χέλμουντ Κολ, ο οποίος κρίνει τη συμπεριφορά της κας Μέρκελ ως «πολύ επικίνδυνη» για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαι, όπως πολλοί, πολύ ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και για το Ευρώ», δήλωσε ο Χέλμουντ Κολ.

Μέσα στο ίδιο το κόμμα της κας Μέρκελ, το CDU, η απουσία του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Άνγκελα Μέρκελ αρχίζει να δημιουργεί νευρικότητα. «Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη ένα εξαγωγικό έθνος όπως η Γερμανία, είναι ένας λαός ευρωσκεπτικιστής», δήλωσε ο πρόεδρος του οικονομικού συμβουλίου του CDU, KurtLauk, ο οποίος κρίνει ότι η καγκελάριος είναι υπεύθυνη για την παρούσα αδυναμία του κόμματός της, παραδοσιακά ευρωπαϊκού, στις δημοσκοπήσεις. «Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να περάσει στην επίθεση», πρόσθεσε ο κος Lauk. Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες αναμένεται η δυναμική παρουσία της κας Μέρκελ."
source: www.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...