Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2011

Βαθιά πολιτική κρίση κλονίζει την Κύπρο

Η πρωτοφανής ανθρώπινη τραγωδία, που συνόδευσε την καταστροφική έκρηξη εκρηκτικών υλικών που φυλάσσονταν...
 
Βαθιά πολιτική κρίση κλονίζει την Κύπρο
στο ναυτικό σταθμό «Ευάγγελος Φλωράκης», με το θάνατο 13 ανθρώπων και σημαντικές υλικές και οικονομικές  ζημιές που υπέστη η περιοχή αλλά και όλη η Κύπρος, δημιούργησαν ένα χείμαρρο πολιτικών εξελίξεων που δεν φαίνεται να διευθετείται. Διαδηλώσεις, παραιτήσεις, σπασμωδικά μέτρα, αποσιωπήσεις γεγονότων κάνουν το κλίμα «εκρηκτικό» με πρώτο αποδέκτη της λαϊκής δυσαρέσκειας την κυβέρνηση Χριστόφια και τον ίδιο τον πρόεδρο προσωπικά.


Η χθεσινή παραίτηση του κατά γενική ομολογία επιτυχημένου υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού, γιου του αείμνηστου πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρου Κυπριανού, αποτελεί μια ακόμη δυσάρεστη εξέλιξη για τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ. Κυπριανού, ηγετικό στέλεχος του ΔΗΚΟ, κόμμα που μαζί με το ΑΚΕΛ έχει σχηματίσει κυβέρνηση, παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, μη αποδεχόμενος οποιαδήποτε ευθύνη για το τραγικό συμβάν. Η παραίτησή του σχολιάστηκε ως μια θετική κίνηση και δείγμα ευθιξίας, όμως πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι έστω και εκ των υστέρων θέλει «να βγει από το κάδρο» αυτών που θεωρούνται υπεύθυνοι για την τραγωδία. Βέβαια ο κ. Χριστόφιας μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ. Έρογλουζήτησε δημόσια από τον κ. Κυπριανού να ανακαλέσει την παραίτησή του. Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας εκείνων που ευθύνονται για την τραγωδία, ενώ ο κ. Κυπριανού έρχεται τρίτος. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα σαν έναν από τους πολλά υποσχόμενους υποψήφιους για την προεδρία στη μετά Χριστόφια εποχή.


Αυτό που αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός είναι, ότι πέρα από τη θλίψη και τον πόνο που προκάλεσε σε όλους τους Κυπρίους ο θάνατος των 13 συμπολιτών τους, το τραγικό γεγονός της έκρηξης αναζωπύρωσε την αντίδραση μιας μεγάλης μερίδας του κυπριακού λαού και της κυπριακής κοινής γνώμης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Χριστόφια στο εθνικό ζήτημα της Κύπρου. Ο Κύπριος πρόεδρος δε δίστασε να μιλήσει για ακροδεξιά στοιχεία που διαδηλώνουν και κάνουν επεισόδια  έξω από το δικαστικό μέγαρο.


Από την άλλη, υπάρχουν όλοι αυτοί που θεωρούν ότι η κυβέρνηση Χριστόφια ξεπερνά αγκυλώσεις του παρελθόντος και οδηγεί τη χώρα σε ένα δρόμο ασφάλειας και σταθερότητας, έστω και με κάποιες απώλειες. Αυτή μερίδα του Κυπριακού λαού φοβάται ότι το τυχαίο, πολιτικά, γεγονός της έκρηξης μπορεί να πάει τη χώρα πίσω και να αναθερμάνει μια διχαστική συζήτηση με φόντο το «ΟΧΙ» που είχε εκφράσει η πλειοψηφία των Κυπρίων στο δημοψήφισμα για το «Σχέδιο Ανάν».


Μπορεί η Κύπρος να είναι μια μικρή κοινωνία, όπου η πρωτοφανής τραγωδία με τις εκρήξεις και το άδικο και τραγικό χαμό 13 ανθρώπων να αγγίζει πιο άμεσα όλους τους κατοίκους του νησιού, όμως είναι μια βαθιά πολιτική χώρα με μια ανεπτυγμένη οικονομία που κινδυνεύει να πληγεί από την πρόσφατη κρίση. Στην Κύπρο αφενός δεν χωρούν παιχνίδια εντυπωσιασμού, αφετέρου η αλήθεια είναι αυτή που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την πολιτική κρίση που δείχνει να έχει περιέλθει την τελευταία εβδομάδα.


Οι μέρες αυτές του Ιουλίου είναι και ιστορικά τραγικές αφού πριν από 37 χρόνια ο τούρκος εισβολέας «εγκαταστάθηκε» στα Κατεχόμενα. Η μαρτυρική Κύπρος οφείλει να επουλώσει σύντομα τις πρόσφατες πληγές της για να συνεχίσει υγιώς την πορεία της.


Είναι ευθύνη όλων, πρωτίστως όμως της πολιτικής ηγεσίας…
source: www.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...