Κυριακή, Ιουλίου 31, 2011

Σάμπα σε τεντωμένο σχοινί

Μουντιάλ 2014

Σοβαρές καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων, οικονομικά σκάνδαλα, διαφθορά και σενάρια συνωμοσίας είναι τα κομμάτια που απαρτίζουν το παζλ της διοργανώτριας του 20ού Παγκοσμίου Κυπέλλου Βραζιλίας!
«Τα ευαγγέλια αναφέρουν πως ο Χριστός θα επιστρέψει. Μόνο Αυτός μπορεί να εξασφαλίσει πως η Βραζιλία θα διοργανώσει το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν κατέβει τα επόμενα τρία χρόνια, τότε έχουμε πιθανότητα». Στα λόγια της παλιάς δόξας του ποδοσφαίρου της Βραζιλίας και νυν μέλος του Κογκρέσου Ρομάριο διακρίνεται η απαισιοδοξία που έχει κυριεύσει τη χώρα του καφέ και της σάμπας από τους αργούς ρυθμούς στην εκτέλεση των έργων για τη δημιουργία υποδομών, κυρίως σε γήπεδα και μεταφορές.
Το κόστος έχει εκτοξευτεί, τα σχέδια αλλάζουν κάθε μέρα και η FIFA αρχίζει να βγάζει κίτρινες κάρτες.
Οι Κασσάνδρες προβλέπουν πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αφαιρεθεί το δικαίωμα διοργάνωσης του Μουντιάλ από τη Βραζιλία, φήμες που προκαλούν την οργή του πανίσχυρου άνδρα της Ομοσπονδίας Ρικάρντο Τεϊσέρα, ο οποίος βλέπει τους Βρετανούς να υφαίνουν αυτά τα σενάρια συνωμοσίας.
Οι Αγγλοι είχαν καταγγείλει τον Τεϊσέρα πως τους είχε ζητήσει ανταλλάγματα προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητάς τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Εκτοτε οι δύο Ομοσπονδίες βρίσκονται στα μαχαίρια και με τη φημολογία να επιμένει πως οι Αγγλοι θα είναι πανέτοιμοι να φορέσουν τα παπούτσια των Βραζιλιάνων μετά τα έργα που θα έχουν κάνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, δικαιολογημένα ο Τεϊσέρα εξανίσταται.
Ωστόσο στο εσωτερικό της Βραζιλίας η κατάσταση δεν θεωρείται ιδανική.
Εγγραφο που διέρρευσε πρόσφατα από τη Γερουσία ανέφερε πως το κόστος των Αγώνων θα φτάσει τα 40 δισ. δολάρια, ποσό πέντε φορές μεγαλύτερο από εκείνο που δαπάνησαν στο τελευταίο Μουντιάλ οι Νοτιοαφρικανοί.
Κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται πως είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν το κόστος και οι υπερτιμολογήσεις.
Σε μια προσπάθεια να μπει τάξη, δημιουργήθηκε τον Ιούνιο ένα πρόγραμμα, το Jogando Limpo (ευ αγωνίζεσθαι) που πληροφορεί τους φορολογούμενους πολίτες πού πηγαίνει και το τελευταίo ρεάλ.
Αρκετά μέλη της Γερουσίας ωστόσο προσπαθούν να το κλείσουν, αλλά η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ ανθίσταται σθεναρά και απειλεί να στείλει στον εισαγγελέα όσους έχουν συμφέροντα από τη διοργάνωση του Μουντιάλ.
Οι σοβαρές καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων, πολλά από τα οποία δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως τα 10 από τα 13 τέρμιναλ των αεροδρομίων, ανάγκασαν τον γενικό γραμματέα της FIFA Ζερόμ Βάλκε να βγάλει τον προηγούμενο μήνα την πρώτη κίτρινη κάρτα.
«Δεν έχουμε στάδια, δεν έχουμε αεροδρόμια, δεν έχουμε εθνικό σύστημα μεταφορών», είχε δηλώσει ο αξιωματούχος της FIFA σημειώνοντας πως το στάδιο του Σάο Πάουλο δεν θα είναι έτοιμο ούτε για τους αγώνες του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών το 2013.
Στον Βάλκε απάντησε ο υπουργός Αθλητισμού της Βραζιλίας Ορλάνδο Σίλβα, τονίζοντας πως ο γενικός γραμματέας της FIFA έχει πέσει θύμα φημολογίας και του υποσχέθηκε πως θα εκπλαγεί με την πρόοδο των έργων που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες.
Παραδέχτηκε ωστόσο πως το κόστος κατασκευής κάθε θέσης στα στάδια έχει εκτοξευτεί στα 4.870 ευρώ, όταν για το νέο στάδιο της ισπανικής Εσπανιόλ κόστισε 1.840 ευρώ κάθε θέση.

του Γιώργου Νασμή

 
τανεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...