Πέμπτη, Ιουλίου 14, 2011

Κυβερνοχήρες, τα νέα θύματα της ψηφιακής εποχής!

Με το να τσεκάρεις συνεχώς τα mail ή το τηλέφωνό σου, ο σύντροφός σου νιώθει ότι χάνει την προτεραιότητα

Κυβερνοχήρες, τα νέα θύματα της ψηφιακής εποχής!

Αν ο σύζυγός σας στέλνει e-mail στο κρεβάτι και κοιτάει περισσότερη ώρα το laptop του παρά εσάς, ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθείτε αν ανήκετε στις λεγόμενες «κυβερνο-χήρες». Η τεχνολογία αποτελεί ένα μέσο, που μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε επαφή με τον κόσμο, αλλά και να μας αποξενώσει από τους συντρόφους μας. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις συζύγων που είναι συνδεδεμένοι στο Facebook ατέλειωτες ώρες και άλλων που δε μπορούν να αποχωριστούν το «έξυπνο» κινητό ή τα βιντεοπαιχνίδια τους.
«Θα το ονόμαζα "χωριστή συνύπαρξη"», λέει ο θεραπευτής των σχέσεων Ντάγκλας Βάις. «Στις μέρες μας, οι άνθρωποι ασχολούνται με τα κινητά τους ακόμα και στο δείπνο, ξοδεύουν ώρες μπροστά στο υπολογιστή ή στην τηλεόραση και είναι πιο διαθέσιμοι για τους φίλους τους στο Facebook, παρά για τον άνθρωπο που υποσχέθηκαν να αγαπούν και να φροντίζουν μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος. Η τεχνολογία αποτελεί εμπόδιο για τις ανθρώπινες σχέσεις και μας κάνει να αγνοούμε τις πραγματικές σχέσεις».
Η έρευνα δείχνει ότι τις μισές από τις ώρες της ημέρας που είμαστε ξύπνιοι απασχολούμαστε με το διαδίκτυο, το τηλέφωνο ή την τηλεόραση, ενώ ξοδεύουμε 80 λεπτά την ημέρα στέλνοντας μηνύματα και e-mail ή μένοντας συνδεδεμένοι σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο.
Η ψυχοθεραπεύτρια και ειδική στις σχέσεις, Πόλα Χολ, υποστηρίζει ότι ακόμα και φαινομενικά ασήμαντες συνήθειες, όπως π.χ. ένας σύντροφος, που δεν ξεκολλάει από το κινητό του τηλέφωνο, μπορεί να έχουν διαβρωτική επίδραση στις σχέσεις. «Οι άνθρωποι αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνούμε με τον κόσμο όλη την ώρα. Αυτό όμως επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του χρόνου που περνάμε με το σύντροφό μας», λέει η Πόλα.
«Έρχονται ζευγάρια, που παραπονιούνται ότι οι σύντροφοί τους τσεκάρουν τα mail τους στη μία τα ξημερώματα. Ακούγεται ασήμαντο, αλλά με το να τσεκάρεις συνεχώς τα mail ή το τηλέφωνό σου, ο σύντροφός σου νιώθει ότι χάνει την προτεραιότητα. Και αυτό ξεκινά ως εκνευρισμός και μπορεί να γίνει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι».
Η Πόλα Χολ θεωρεί ότι η ανάγκη να κρατήσουμε επαφή ακόμα και με ανθρώπους που δεν έχουμε δει από το σχολείο αποτελεί ένα ενδεχομένως καταστροφικό σύγχρονο φαινόμενο. Όπως αναφέρει, «ανήκουμε σε μια γενιά, που η φιλία θεωρείται πολύ σημαντική στη ζωή μας. Μπορεί να ξοδεύουμε ώρες απαντώντας στα μηνύματα του Facebook, ακόμα κι αν με αυτό τον τρόπο αγνοούμε το αγαπημένο πρόσωπο, που κάθεται ακριβώς δίπλα μας. Ωστόσο, ο Ντάγκλας Βάις δηλώνει ότι αν ο άντρας σας επανειλημμένως δίνει προτεραιότητα στους διαδικτυακούς του φίλους και όχι σε εσάς, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι ότι υπάρχει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα στη σχέση.
Επιπλέον, πέρα από καταστροφικό, το σερφάρισμα στον εικονικό κόσμο μπορεί να είναι και τρομερά εθιστικό, όπως προσθέτει ο Βάις. Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ψηφιακές συσκευές είναι τόσο εθιστικές, που πολλοί άνθρωποι ξυπνούν αρκετές φορές μέσα στη νύχτα, προκειμένου να τσεκάρουν τα e-mail και τα μηνύματά τους.
Σε μια δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Northampton, το 30% των εθελοντών εθίστηκε σε κάποια μορφή τεχνολογίας, που επηρέασε τη δουλειά ή τις σχέσεις τους. Μια άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου του ΤΕΛ Αβίβ έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο εθισμός του διαδικτύου θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως μια διαταραχή, ισότιμη με αυτές του τζόγου, της σεξομανίας και της κλεπτομανίας!
Πηγή : tovima
www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...