Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2011

Αποκωδικοποίησαν το DNA,... (και) των γουρουνιών




Διεθνής ομάδα επιστημόνων αποκωδικοποίησε το γενετικό υλικό των κοινών χοίρων – μία έρευνα η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για την επινόηση νέων φαρμάκων τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους.
Χοίροι και άνθρωποι είναι παρόμοιοι στο μέγεθος και στο γενετικό υλικό, γι’ αυτό και τα ζώα χρησιμοποιούνται συχνά για έρευνες που αφορούν ανθρώπους. Οι επιστήμονες λένε ότι βασίζονται στα γουρούνια για να μελετήσουν τα πάντα, από την παχυσαρκία και την στεφανιαία νόσο έως τις δερματικές διαταραχές.

Επικεφαλής της αποκωδικοποίησης του γονιδιώματος των χοίρων είναι ο δρ Λάρυ Σουκ, καθηγητής Βιοϊατρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι. Η έρευνα παρουσιάσθηκε σε ένα συμπόσιο του Ιδρύματος Σάνγκερ, στη Βρετανία – ενός οργανισμού που συμμετείχε στο όλο εγχείρημα.
Όπως δήλωσε ο δρ Σουκ, το συμπόσιο αναλώθηκε στην αναζήτηση τρόπων για να αξιοποιηθεί η αποκωδικοποίηση. Ένας από τους τρόπους θα μπορούσε να είναι η επινόηση ενός εμβολίου για τη γρίπη των χοίρων, ώστε να προστατευθούν τα ζώα από τον ιό της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν ο οποίος εξαπλώνεται γρήγορα μεταξύ των ανθρώπων και ήδη έχει μεταδοθεί δύο φορές από τους ανθρώπους σε ζώα.
Έως τώρα, οι επιστήμονες έχουν αποκωδικοποιήσει το γονιδίωμα περίπου 25 θηλαστικών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται σκύλοι, πίθηκοι, αρουραίοι, ποντίκια και αγελάδες.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
tanea 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...