«Οι αγοραστές τους είτε πετάνε τα λεφτά τους είτε βλάπτουν την υγεία τους», δηλώνει κατηγορηματικά η δρ Μάργκρετ Ε. Βίρμαν, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του
Κολοράντο, στο Ντένβερ, και επικεφαλής του Τμήματος Ενδοκρινολογίας στο Ιατρικό Κέντρο VAτου Ντένβερ, η οποία δεν συμμετείχε στην μελέτη.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα πλαστά φάρμακα που πωλούνται μέσω Ίντερνετ αποτελούν ένα ολοένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι κατασχέσεις πλαστών φαρμάκων στην Ευρώπη τετραπλασιάστηκαν μεταξύ 2005 και 2007, ενώ αντίστοιχα στις ΗΠΑ οκταπλασιάστηκαν την περίοδο 2000-2006.
Για την τελευταία πενταετία, οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι πωλήσεις πλαστών φαρμάκων μέσω διαδικτύου έχουν διπλασιαστεί, με τον τζίρο για το 2010 να υπολογίζεται σε 75 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το πρόβλημα με τα «φάρμακα» του Ίντερνετ είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι περιέχουν, διότι κανείς δεν τα ελέγχει, αφού η πώλησή τους είναι παράνομη. Οι συνέπειες του μη ελέγχου, όμως, μπορεί να είναι τραγικές.
Σύμφωνα με τη μελέτη, δύο έγκυοι έχασαν την ζωή τους όταν αγόρασαν από το Ίντερνετ και χρησιμοποίησαν ενέσιμα σκευάσματα σιδήρου για την αναιμία, ενώ στο Μπανγκλαντές 51 παιδιά πέθαναν από νεφρική ανεπάρκεια έπειτα από τη χρήση πλαστού σιροπιού παρακεταμόλης το οποίο ήταν μολυσμένο με διαιθυλενική γλυκόλη (είναι ένας διαλύτης που χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό αυτοκινήτων).
Η μελέτη δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Κλινικής Πρακτικής» (IJCP).
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου