Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2011

ΚΚΕ: Ο λαός πτώχευσε ...


thumb

«Αντικειμενικό ζήτημα» χαρακτήρισε τη χρεοκοπία η Αλέκα Παπαρήγα, εννοώντας ότι αυτή είναι δρομολογημένη και το μόνο που απομένει να κριθεί είναι το αν θα είναι «ελεγχόμενη» ή «ανε­ξέλεγκτη». Σε κάθε περίπτωση, λέει το ΚΚΕ, είναι δεδομένη η καταστρο­φή των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Απέναντι σε αυτή την προοπτική,
την οποία ο λαός αντιμετωπίζει όντας ήδη «πτωχευμένος», η λύση για το ΚΚΕ εί­ναι μονόδρομος: αγώνας να μην περάσουν τα μέτρα ώσπου να υποχρεωθούν οι υπαίτιοι να πληρώσουν για την κρίση που δημιούργησαν, με απώτερο στόχο τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.
Το ΚΚΕ καλεί οι ερχόμενες απεργια­κές κινητοποιήσεις που αποφασίστη­καν από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ – υπό την πίεση του ΠΑΜΕ και των συνδικά­των που έλαβαν πρώτοι σχετικές απο­φάσεις, όπως σημειώνει – να αποτε­λέσουν νέα αφετηρία για ευρύ λαϊκό ξεσηκωμό και μια οργανωμένη κλιμά­κωση της κοινωνικής αντίδρασης στα μέτρα, η οποία έχει ξεκινήσει με την άρνηση πληρωμής της έκτακτης εισφο­ράς και του ειδικού τέλους για τα ακί­νητα σε όλη τη χώρα και την οποία το ΚΚΕ υποστηρίζει. Στις 5 Οκτωβρίου έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία στο Δημό­σιο και τις ΔΕΚΟ, ενώ στις 19 Οκτωβρίου αντίστοιχη κινητοποίηση έχει κηρύ­ξει η ΓΣΕΕ στον ιδιωτικό τομέα.
Η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ περιέγραψε ως φαύλο κύ­κλο την επιβολή μέτρων στο όνομα της κρίσης και επισήμανε πως, ακόμη και να βγούμε από την κρίση, «δεν πρόκει­ται ο λαός να επιστρέψει πίσω σ’ αυτό που είχε προ του 2008, που πάλι δεν του έφτανε». Την ίδια ώρα, ο «Ριζοσπάστης» πρωτοσέλιδα καλεί τον κόσμο της εργασίας και τα λαϊκά στρώματα να αρνηθούν τον εγκλωβισμό τους με­ταξύ των τριών σεναρίων που αναπα­ράγονται τις τελευταίες μέρες. Δηλα­δή το «καλό» που ισούται με κούρεμα χρέους 50% εντός της ευρωζώνης, το «κακό», δηλαδή κούρεμα με αποπο­μπή από το ευρώ, και το «χειρότερο», δηλαδή την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Το ΚΚΕ επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση αξιοποιώντας όλα τα δυ­νατά μέσα αγώνα, από τις απεργίες και τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια (για τις οποίες βέβαια η Αλέκα είπε ότι δεν μπορεί να γίνονται με πέντε φοιτητές) έως τους ακτιβισμούς και την ανυπακοή τού «Δεν πληρώνω» τα χαράτσια. Άλλωστε στο κόμμα εκτιμούν ότι τώρα παρουσιάζεται μια ευκαιρία διεύρυν­σης και αντεπίθεσης του λαϊκού κινή­ματος ώστε να αποτραπούν κάποια μέ­τρα και έτσι η αγανάκτηση να μη μετα­τραπεί σε απογοήτευση.
Μάλιστα η γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος μίλησε για την ανάγκη να δημιουργη­θεί ένα «ενιαίο λαϊκό ρεύμα μη εφαρ­μογής των μέτρων», κάτι που μοιάζει σαν απάντηση και στις εκκλήσεις Τσίπρα για ενότητα με στόχο έναν νέο συνασπισμό εξουσίας. Απαντώντας μάλι­στα στον τελευταίο στο πλαίσιο της παραπάνω συνέντευξης στο κρατικό κανάλι, σημείωσε:
«Πώς θα πάμε με ένα κόμμα το οποίο λέει “εγώ είμαι καλύτερος διαπραγματευτής εντός της Ε.Ε.”; Ή αποδεσμεύ­εσαι από την Ε.Ε. και διαγράφεις το χρέος ή μέσα στην Ε.Ε. θα κάνει το ίδιο “κούρεμα” που έκανε ο κύριος Βενιζέ­λος. Δηλαδή, μόλις δει η Μέρκελ και ο Σαρκοζί τον Τσίπρα θα πέσουν ξεροί κάτω; Δεν κατάλαβα; Να πούμε και εμείς αυτήν την κουταμάρα»;…
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...