Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2011

«Πόθεν έσχες» με... αποδείξεις


«Πόθεν έσχες»  με... αποδείξεις 

Στο μικροσκόπιο κινητή και ακίνητη περιουσία
Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες», καταγραφή κινητής (καταθέσεις, οµόλογα, αµοιβαία κτλ.) και ακίνητης περιουσίας και κυνήγι περισσότερων αποδείξεων είναι τρία µέτρα που θα επιβληθούν από το νέο έτος σε 8.500.000 φορολογουµένους µε στόχο τη µείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δηµοσίων εσόδων. Το υπουργείο Οικονοµικών, µετά το αλαλούµ που δηµιουργήθηκε στα µέσα της περασµένης εβδοµάδας όσον αφορά το µέτρο των αποδείξεων, κατέληξε πως για εφέτος θα εφαρµοστεί ό,τι προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσµο και από το νέο έτος θα υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο καταγραφής των οικονοµικών δεδοµένων νοικοκυριών και επαγγελµατιών ώστε να περιοριστεί, όπως εκτιµά, η φοροδιαφυγή.

Με το νέο έτος όλοι οι φορολογούµενοι θα κληθούν να συµπληρώσουν ένα ειδικό έντυπο, στο οποίο θα καταγράφεται η κινητή και ακίνητη περιουσία τους και θα αποτελεί τη βάση ελέγχου για το «πόθεν έσχες». Στην περίπτωση που κάποιος δεν µπορεί να δικαιολογήσει κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία του θα πληρώσει πρόσθετο φόρο. Την ίδια στιγµή οι αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονοµικών επανεξετάζουν από µηδενική βάση όλες τις φοροαπαλλαγές, καθώς πολλές από αυτές θα καταργηθούν και πλέον οι αποδείξεις από τις συγκεκριµένες δαπάνες θα λαµβάνονται υπόψη για την κάλυψη του απαιτούµενου ποσού ώστε να µην επιβληθεί πρόσθετη φορολογία. Από την άλλη, όσοι πολίτες δεν καταφέρουν να «καταναλώσουν» τα ποσά που θα επιβάλει το υπουργείο Οικονοµικών και να µαζέψουν τις απαραίτητες αποδείξεις θα κληθούν να πληρώσουν ετήσια «εισφορά», η οποία θα αντιστοιχεί µε βάση τα ισχύοντα στο 10% της διαφοράς µεταξύ των ποσών των αποδείξεων που συγκέντρωσε ο φορολογούµενος και αυτών που θα ορίσει η Εφορία. Στο υπουργείο Οικονοµικών έχουν καταλήξει ότι για το χτίσιµο του νέου υψηλότερου ποσού µε αποδείξεις θα λαµβάνονται υπόψη από το νέο έτος αποδείξεις οι οποίες ως σήµερα εξαιρούνταν, όπως για παράδειγµα οι λογαριασµοί ρεύµατος, σταθερού τηλεφώνου, ύδρευσης και αποχέτευσης, κινητής τηλεφωνίας κτλ.

Πάντως, για εφέτος οι αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούµενοι αποσυνδέονται από τη διατήρηση ή µη του αφορολογήτου. Αυτό σηµαίνει ότι το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ θα το «απολαµβάνουν» όλοι οι φορολογούµενοι, αλλά κάποιοι θα χρειαστεί να το πληρώσουν πολύ ακριβά.

Στον εφαρµοστικό νόµο που ψηφίστηκε στις αρχές του περασµένου καλοκαιριού περιλαµβάνεται διάταξη η οποία ορίζει ότι το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκοµισθούν ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατοµικού εισοδήµατος του φορολογουµένου σύµφωνα µε τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήµατος µέχρι 60.000 ευρώ. Αν το ποσό των προσκοµιζόµενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουµένου υπολείπεται αυτού του ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος µε συντελεστή 10%.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...