Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2011

«Η οργή της κοινωνίας,... περνάει στα σχολεία»


«Η οργή της κοινωνίας περνάει στα σχολεία» 

Το ζήτηµα των βιβλίων είναι η αφορµή
Ο Αντώνης είναι µαθητής της Γ’ Λυκείου σε σχολείο της Ηλιούπολης, όπου ως την περασµένη Πέµπτη σχεδόν όλα τα λύκεια τελούσαν υπό κατάληψη.

« ∆εν έχουµε πλήρες πρόγραµµα, κάνουµε τετράωρα και πεντάωρα. ∆εν έχουµε βιβλία. Αλλοι έχουν πάρει ένα CD, άλλοι ένα βιβλίο-φυλλάδιο µε τα δύο πρώτα κεφάλαια από κάθε µάθηµα. Και βέβαια υπάρχουν ελλείψεις σε καθηγητές, ακόµα και σε µαθήµατα των πανελληνίων εξετάσεων »..

Η Αίγλη είναι µαθήτρια της Β’ Λυκείου. Στο δικό της σχολείο δεν υπήρξε κατάληψη γιατί « επικράτησε η άποψη των µαθητών της Γ’ Λυκείου. Λείπουν όµως καθηγητές, λείπουν βιβλία, λείπουν τα πάντα. Ακόµα και αν τις προηγούµενες χρονιές τα αιτήµατα των καταλήψεων ήταν προσχηµατικά, εφέτος δεν ισχύει αυτό».

Τι είναι όµως αυτό που εφέτος έκανε τη σπίθα των καταλήψεων να φουντώσει πιο νωρίς; « Το ζήτηµα των βιβλίων είναι η αφορµή. Η αγανάκτηση που υπάρχει στην κοινωνία περνάει και στους µαθητές » λέει η κυρία Τζένη Γαλανοπούλου , καθηγήτρια σε υπό κατάληψη επαγγελµατικό λύκειο. «Ως σύλλογος καθηγητών προσπαθούµε να πείσουµε τα παιδιά να ανοίξουν το σχολείο». Τονίζει όµως ότι « σε καµία περίπτωση δεν είναι δουλειά της Αστυνοµίας και του εισαγγελέα να επεµβαίνει για να λήξει µια κατάληψη». « Για εµένα είναι ηθικό το ζήτηµα. Η Παιδεία κάνει βήµατα προς τα πίσω» λέει η κυρία Μαργαρίτα Παπαδούδη, µητέρα µαθήτριας γυµνασίου. Ποιες είναι οι παροχές που προσφέρουν τα σοβαρά ευρωπαϊκά κράτη στους πολίτες τους και ποιες στο δικό µας; Εµείς θα πληρώνουµε και θα ξαναπληρώνουµε φόρους και στο τέλος θα µας στέλνουν στο φροντιστήριο ή στο βιβλιοπωλείο να αγοράσουµε τη “δωρεάν” Παιδεία ».
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...