Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2011

Ο διαλογισμός,... κάνει καλό στην καρδιά

Μπορεί η χαλάρωση που προκαλεί ο διαλογισμός να ωφελήσει το σώμα; Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας υποδηλώνει πως τουλάχιστον στους ανθρώπους με εγκατεστημένη στεφανιαία νόσο μπορεί.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μαχαρίσι, στην Αϊόβα, παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια 200 καρδιοπαθείς, οι 100 από τους οποίους έκαναν διαλογισμό.

Στα τέλη της πενταετίας, 20 από τους ασθενείς που διαλογίζονταν είχαν πάθει έμφραγμα, εγκεφαλικό ή είχαν πεθάνει από καρδιαγγειακά αίτια, ενώ μεταξύ των υπολοίπων που δεν έκαναν διαλογισμό τα σοβαρά περιστατικά και οι θάνατοι ήταν 32.

Επιπλέον, όσοι έκαναν διαλογισμό είχαν περισσότερο καιρό χωρίς συμπτώματα και παρουσίασαν μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση).

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η μείωση του στρες που προκαλεί ο διαλογισμός, πιθανώς προστατεύει τους ασθενείς από τις περαιτέρω βλάβες που θα παρουσίαζαν εξαιτίας των ορμονών του στρες και της φλεγμονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...