Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2011

Το περπάτημα πήγε... περίπατο


Κουρασμένος, ράθυμος ή εγκλωβισμένος στην τηλεόραση και τον υπολογιστή, ο άνθρωπος στη δυτική κοινωνία έχει παραδοθεί σήμερα στην καθιστική ζωή. Τόσο που εκείνη η απλή φράση «πάμε για έναν περίπατο» τείνει να εξαφανιστεί από την καθημερινότητά του.

Oι κάτοικοι του βιομηχανοποιημένου κόσμου περπατούν όλο και λιγότερο εγκαταλείποντας την πιο απλή φυσική άσκηση με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους. Ακόμη χειρότερα, το περπάτημα έχει δώσει τη θέση του στις περισσότερες περιπτώσεις σε ώρες ολόκληρες μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή.
Το πρόβλημα επισημαίνεται σε έρευνα που πραγματοποίησε σε πολλές χώρες του κόσμου ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια αθλητικής εκπαίδευσης, το βρετανικό Loughborugh University, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε η εφημερίδα «Daily Τelegraph». Όπως προέκυψε, το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού περπατά πολύ λιγότερο απ΄ ό,τι δέκα χρόνια πριν. Κι αυτοί που φαίνεται να προηγούνται στη λίστα είναι ένας λαός της Νότιας Ευρώπης, οι Πορτογάλοι, ενώ ακολουθούν οι μεσογειακοί Ισπανοί και Ιταλοί.

Πολλές οι αιτίες
Ανάμεσα στις αιτίες που επικαλούνται στην έρευνα όσοι απάντησαν καταφατικά στην ερώτηση «σήμερα περπατάτε λιγότερο απ΄ ό,τι πριν από δέκα χρόνια;» είναι η έλλειψη χρόνου, η κούραση, η απροθυμία από άλλα μέλη της οικογένειας ή φίλους να τους συνοδεύσουν στον περίπατο. Η έλλειψη παρέας είναι ένας σοβαρός λόγους: όπως συμπέραναν οι ερευνητές, πολλοί θα περπατούσαν περισσότερο εάν είχαν συντροφιά. Κάποιοι, πάλι, απαντούν ότι δεν ξέρουν πού να περπατήσουν.

«Παρά το γεγονός ότι το περπάτημα περιγράφεται παντού ως μια ιδανική μορφή φυσικής άσκησης, διαπιστώνουμε με ανησυχία ότι σε πολλές χώρες οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει αυτή τη στοιχειώδη δραστηριότητα, η οποία δεν κοστίζει και προφυλάσσει την υγεία», επισημαίνει ο δρ. Στέσι Κλέμενς, επικεφαλής της πανεπιστημιακής ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα. «Πέρα από τα οφέλη για την υγεία, το περπάτημα είναι μια δραστηριότητα που επιτρέπει στις οικογένειες να περνούν μαζί τον χρόνο τους στον ανοιχτό χώρο», προσθέτει.


Αλματώδης αύξηση παχυσαρκίας

Ο Ματ Ρόμπερτς, διάσημος Βρετανός γυμναστής, τονίζει ότι ο καθημερινός περίπατος είναι πολύ πιο σημαντικός και ωφέλιμος από τις ευκαιριακές επισκέψεις στο γυμναστήριο. «Δυστυχώς, πολλοί γονείς σήμερα προτιμούν να κάθονται μπροστά στην τηλεόραση αφήνοντας τα παιδιά τους μπροστά στο playstation», αναφέρει.

Το θέαμα με γονείς και παιδιά που βγήκαν αυτές τις μέρες στη Βρετανία για να παίξουν με το χιόνι δεν είναι παρά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Κι όμως, η αλματώδης αύξηση στα ποσοστά της παχυσαρκίας σχεδόν σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου δεν αποδίδεται μόνο στην κακή διατροφή (χάμπουργκερ κ.λπ.) αλλά και στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Θα έφτανε μια φράση: πάμε για έναν περίπατο. Οι περισσότεροι, όμως, την έχουν διαγράψει από το λεξιλόγιό τους.

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...