Ειδικοί πλαστικοί χειρούργοι κατόρθωσαν να κάνουν ανθρώπινα πτώματα να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους, χρησιμοποιώντας τεχνητούς μύες, ένα επίτευγμα που στο μέλλον μπορεί να βοηθήσει ασθενείς, που έχουν εκδηλώσει πάρεση προσωπικού ή τρίδυμου νεύρου και δεν μπορούν να ανοιγοκλείσουν να μπορέσουν και πάλι από μόνοι τους να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους.
Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με τεχνητούς μυς σε έξι δωρηθέντα πτώματα ανθρώπων.
Οι τεχνητοί μυς (που είναι δημιούργημα της εταιρίας SRI International με έδρα την Καλιφόρνια) κατέστη εφικτό να λειτουργήσουν ως φυσικοί ανθρώπινοι μυς, όταν υπέστησαν διαστολή και συστολή, αφού υποβλήθηκαν σε ηλεκτρικά ερεθίσματα.
Οι γιατροί έκρυψαν τους τεχνητούς μυς και τη συνοδευτική μπαταρία στους κροτάφους του νεκρού σώματος και τα συνέδεσαν με ιστούς γύρω από τα μάτια.
Ακολούθως τους περίδεσαν με μικροσκοπικές βίδες τιτανίου πάνω στα οστά του ματιού. Όταν περνούσε το ρεύμα, ο μυς κινούνταν παρασέρνοντας τα βλέφαρα και κάνοντας έτσι τα μάτια να ανοιγοκλείνουν.
Σήμερα, η παράλυση των βλεφάρων αντιμετωπίζεται είτε με την μεταφορά μυ από το πόδι στο πρόσωπο (κάτι που όμως απαιτεί χειρουργική επέμβαση έξι έως δέκα ωρών και δεν θεωρείται κατάλληλη για ηλικιωμένους ή γενικά για ευάλωτα άτομα), είτε με την τοποθέτηση ενός μικρού χρυσού βαριδιού μέσα στο βλέφαρο, ώστε με τη δύναμη της βαρύτητας να βοηθά το μάτι να κλείνει.
Αν και αυτή η δεύτερη μέθοδος είναι αποτελεσματική στο 90% των περιπτώσεων, το βλέφαρο ανοιγοκλείνει βραδύτερα από το κανονικό και δεν μπορεί να συγχρονιστεί σωστά με το υγιές βλέφαρο (όταν το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο στο ένα από τα δύο μάτια), ενώ επιπλέον ορισμένοι ασθενείς δεν καταφέρνουν να κλείσουν το βλέφαρο με το χρυσό βαρίδι, όταν πέφτουν να κοιμηθούν.
Οι αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι η μέθοδός τους θα είναι διαθέσιμη σε ασθενείς μέσα στην επόμενη πενταετία.
Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου