Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2011

Οι γαλάζιοι,... κήρυξαν τζιχάντ


thumb

Νέα τζιχάντ θα κηρύξει προς την κυβέρνηση η Ν.Δ. μετά και την υπερψήφιση του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και φυσικά τις νέες δηλώσεις Βενιζέλου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ εξήγγειλε νέο ει­σπρακτικό πακέτο υποστηρίζοντας ότι για να βγούμε από την κρίση χρειάζο­νται νέα μέτρα. Η απόφαση αυτή των στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμα­ρά
έχει, ωστόσο, διχάσει τους βουλευ­τές της Ν.Δ., αρκετοί από τους οποίους πιστεύουν ότι, αντί για ιερό πόλεμο, το κόμμα τους θα έπρεπε να δώσει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση προκειμέ­νου να μην χρεοκοπήσει η χώρα.
Ο στενός πυρήνας των συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. έχει πειστεί πάντως ότι αυτή είναι η κατάλληλη ώρα προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να δείξει τα δόντια της, αφού μια σειρά γεγονότα βοηθούν να ανα­γκαστεί η κυβέρνηση να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι θέλει.
1 Κατ’ αρχάς η υπερψήφιση του νέου  χαρατσιού από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: παρά τα μεγάλα λόγια και τις επιστολές διαφωνίας των κυ­βερνητικών βουλευτών, στην πραγματικότητα στηρίζουν με νύχια και δόντια την κυβέρνηση, γιατί εκτός των άλλων φοβούνται ότι οι ίδιοι δεν θα ξαναδούν την πόρτα της Βουλής.
2 Το θέμα της εφεδρείας και οι μει­ώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από την κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό τοπίο, του οποίου οι συνέπειες μοιάζουν πραγμα­τικά απρόβλεπτες. Γι’ αυτό έσπευσε η αξιωματική αντιπολίτευση να διαβε­βαιώσει όσους βγουν σε εφεδρεία ότι, μόλις αναλάβει την ηγεσία, θα επανα­καθορίσει το καθεστώς αυτό, παρά το γεγονός ότι η εφεδρεία είναι δικό της εφεύρημα.
3 Η ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων έρχεται να προστεθεί στο ήδη βαρύ κλίμα, ενώ οι δηλώσεις Βενιζέ­λου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω μείωση.
4 Καθοριστικό στη στάση των στελε­χών της Ν.Δ. είναι και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φο­ρολογούμενων πολιτών δεν μπορεί να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς που φτάνουν στα χέρια του, ενώ αναμέ­νονται και άλλες έκτακτες εισφορές.
5 Την ίδια στιγμή η καθημερινότητα των πολιτών έχει μετατραπεί σε εφιάλτη, αφού οι μετακινήσεις τους γί­νονται όλο και πιο δύσκολες, κάτι που σημαίνει και μεγαλύτερη σπατάλη.
«Αυτή τη στιγμή έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται όλα τα μέτρα τα οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό ακούγαμε μόνο ως κυβερνητικές εξαγγελίες», έλεγε στενός συνεργάτης του Σαμαρά. «Ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του. Κανένας δεν ξέρει τι γίνεται και τι τον περιμένει. Οι πολίτες ζουν με την αγω­νία της χρεοκοπίας και της δραχμής. Άνθρωποι απολύονται και δεν ξέρουν πότε και εάν θα ξαναβρούν δουλειά. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνε­χιστεί για πολύ ακόμη. Η υπομονή όλων έχει φτάσει στο τέλος της. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πάμε σε εκλογές».
Φυσικά σημαντικό ρόλο σε αυτή την τακτική που έχει επιλέξει το στενό επιτελείο του Σαμαρά παίζει και το γεγο­νός ότι όλες οι πρόσφατες δημοσκοπή­σεις δείχνουν την ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα να ανοίγει. Κάποιες με­τρήσεις μάλιστα εμφανίζουν τη Ν.Δ. να κερδίζει με σημαντική διαφορά (γύρω στο 6%, το οποίο ανοίγει κοντά στο 8% με τις αναγωγές επί της αδιευκρίνιστης ψήφου) από το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση των πρόωρων εκλογών.
Την επιλογή του ιερού πολέμου, ωστόσο, που θα έχει στόχο την προ­σφυγή στις κάλπες, δεν φαίνεται να συμμερίζονται όλα τα στελέχη και οι βουλευτές της Ν.Δ.

Γκρίνιες
Αμέσως μετά τη ΔΕΘ, όπου ο Σαμα­ράς εξέφρασε την άποψη πως, εάν το κόμμα του δεν πάρει αυτοδυναμία, θα πάει πάλι σε εκλογές, άρχισαν οι γκρίνιες. Δεν ήταν λίγοι όσοι υποστήριξαν ότι η πρωθυπουργία μια τέτοια στιγμή δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός, ενώ δεν έκρυβαν τον φόβο τους για το εάν μπορεί να διαχειριστεί η Ν.Δ. αυτό το οικονομικό τοπίο έτσι όπως έχει δι­αμορφωθεί.
Εξέφραζαν μάλιστα τον προβληματι­σμό τους γύρω από τα πρόσωπα με τα οποία θα κληθεί να κυβερνήσει ο πρόε­δρος της Ν.Δ. λέγοντας ότι οι ικανοί και δοκιμασμένοι πολιτικοί που διαθέτει το κόμμα τους σήμερα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Όσοι διαφωνούν μάλιστα θεωρούν ότι ο Σαμαράς θα πρέπει να συναινέσει στην περίπτωση που του ζητηθεί εκ νέ­ου να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας της χώρας. Μάλιστα έλεγαν ότι είναι σκόπιμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάρει σχετική πρω­τοβουλία προκειμένου να υπάρξει ένα σχήμα το οποίο θα στηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της... Αριστεράς!
Εφιάλτης για τη Συγγρού η διακυβέρνηση

Είναι τέτοιος ο φόβος που τους διακατέχει στη Συγγρού ότι το κόμμα δεν θα μπορέσει να κυβερ­νήσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κόσμου, ώστε δεν διστάζουν να πουν ότι, ακόμη και στην περίπτωση που η χώρα πάει σε πρόωρες εκλογές και κερδίσει η Ν.Δ., καλό θα ήταν ο Σαμα­ράς να δημιουργήσει μία κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν τεχνοκράτες και εξωκοινοβου­λευτικοί παράγοντες προκειμένου να μην αναλά­βει μόνη της η Ν.Δ. ένα τόσο μεγάλο τόλμημα. Φυσικά και στο περιβάλλον του προέδρου υπάρ­χει διάχυτη ανησυχία για τις εξελίξεις, αφού βλέ­πουν ότι μέρα με τη μέρα τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Θεωρούν ότι είναι πο­λύ πιθανό η κυβέρνηση να επανέλθει στην πρότα­σή της για κυβέρνηση συνεργασίας με το επιχεί­ρημα ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι ότι η Ν.Δ. θα επαναλάβει τους όρους που είχε θέ­σει την προηγούμενη φορά και οι οποίοι την τελευταία στιγμή δεν έγιναν αποδεκτοί, αφού ο Γ. Παπανδρέου δέχθηκε πιέσεις να μην αφήσει την πρωθυπουργία. Η Ν.Δ. πάντως θα επιμείνει στο ότι θα πρέπει να φύγει από πρωθυπουρ­γός ο Γ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση αυτή να μην είναι μακράς πνοής (το πολύ τρεις μήνες) και, εάν είναι δυνατόν, να συμμετάσχουν και τα κόμματα της Αριστεράς. Και μετά... ξύπνησαν!
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...