Σάββατο, Οκτωβρίου 22, 2011

Πώς θα αγαπήσετε,... το ύψος σας;

Στην εφηβεία μάς έπειθαν να πιούμε γάλα με την υπόσχεση πως θα μας χαρίσει ύψος και θα καταφέρουμε να αναδείξουμε την κορμοστασιά μας! Γιατί άραγε μετά την ενηλικίωση εγκαταλείπουμε αυτόν το στόχο; Ισως γιατί θεωρούμε πως πλέον μαζί με την αστυνομική μας ταυτότητα έχουμε εξασφαλίσει και την υψομετρική μας ταυτότητα, γεγονός όμως που δεν ισχύει, αφού μεγαλώνοντας «χάνουμε πόντους».

Η υγεία των οστών μας είναι συνήθως το τελευταίο πράγμα που περνά από το μυαλό ενός νέου στα 20 και στα 30 του. Κι όμως τα δεδομένα έρχονται να ανατρέψουν
ένα μύθο. Μπορεί η οστεοπόρωση να «χτυπά» μια γυναίκα κατά την εμμηνόπαυση ή έναν άντρα στα 70 του χρόνια, όμως η αιτία που τη δημιουργεί βρίσκεται πολλά χρόνια πίσω και μάλιστα στην κάθε ημέρα που περνά.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης φέτος, το Διεθνές Ιδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF)
ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ 200¤!
έχει δημιουργήσει μια εκστρατεία για όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, με θέμα «Αγαπήστε τα οστά σας», σε τρία απλά βήματα: υιοθετώντας έναν δραστήριο τρόπο ζωής, βάζοντας το ασβέστιο στη διατροφή μας και τη βιταμίνη D στον οργανισμό μας. Η ερώτηση που γεννάται είναι πώς μπορούμε να εντάξουμε τα τρία αυτά βήματα στην καθημερινότητά μας.
Επιλέξτε τα καθημερινά σας λιθαράκια...
Τα οστά μας κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, εκτός από το βασικό στήριγμα του σώματος, αποτελούν και τη μεγαλύτερη αποθήκη ασβεστίου, μιας και ο οργανισμός χρησιμοποιεί το ασβέστιο για την κάθε μας κίνηση, αλλά και για πολλές άλλες λειτουργίες. Οταν δεν καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας επαρκή ποσότητα ασβεστίου, το σώμα μας προμηθεύεται το ασβέστιο από τα οστά μας, ξεχτίζοντάς τα. Επομένως είναι αναγκαίο να προμηθεύουμε καθημερινά τον οργανισμό με τα απαραίτητα «λιθαράκια» του σκελετού μας, δηλαδή πηγές ασβεστίου. Η ποσότητα του ασβεστίου που πρέπει να εξασφαλίζουμε σε καθημερινή βάση είναι περίπου 1.000 mg ασβεστίου, για τους ενηλίκους από τα 18 έτη και πάνω, ενώ για τις γυναίκες η ποσότητα αυτή αυξάνεται μετά τα 50. Η ποσότητα αντιστοιχεί σε 3 γαλακτοκομικά την ημέρα. Με τη βοήθεια των γαλακτοκομικών μπορούμε να υπολογίσουμε και τις υπόλοιπες πηγές ασβεστίου: 1 ποτήρι γάλα περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με: 150 γρ. γιαούρτι, 1 φέτα τυρί του τοστ με μειωμένα λιπαρά, 30 γρ. παρμεζάνα ή γραβιέρα, 70 γρ. τυρί φέτα, 75 γρ. μοτσαρέλα με μειωμένα λιπαρά, 2 φλιτζ. βρασμ. φασόλια άσπρα, 120 γρ. αμύγδαλα, 100 γρ. αποξηραμένα σύκα, 1 ποτήρι εμπλουτισμένο χυμό με ασβέστιο και βιταμίνη D. Προτιμήστε ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι και τυριά με μειωμένα λιπαρά, όπως τυρί του τοστ, μοτσαρέλα ή λευκό τυρί με μειωμένα λιπαρά.
Μικρά μυστικά: το ασβέστιο απορροφάται αποτελεσματικότερα με την παρουσία της λακτόζης στα γαλακτοκομικά ή της βιταμίνης D. Μάλιστα, κατά την εγκυμοσύνη, όπου ο οργανισμός έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε ασβέστιο, η απορρόφησή του αυξάνεται «αυτόματα» από το γαστρεντερικό μας. Σε περιπτώσεις αυξημένων αναγκών σε σίδηρο, επιδιώξτε οι πηγές σιδήρου και ασβεστίου να μη συναντώνται στο ίδιο γεύμα, μιας και ανταγωνίζονται η μία την άλλη.
Βγείτε μια βόλτα στον ήλιο: εκθέστε το δέρμα σας (πρόσωπο, χέρια, λαιμός) στον ήλιο για 10-20 λεπτά καθημερινά τις πρωινές ή απογευματινές ώρες, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Εναλλακτικά, ενισχύστε τη διατροφή σας με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος), τα αβγά και τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D όπως φυσικοί χυμοί ή γαλακτοκομικά. Η βιταμίνη D συνδέεται άμεσα με την απορρόφηση του ασβεστίου και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Βάλτε τη δραστηριότητα στη ζωή σας: η άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών μας. Ταυτόχρονα μας προσφέρει ευεξία, καλή στάση του σώματος και μας βοηθά να έχουμε καλύτερη ισορροπία και δύναμη, ώστε να αποφεύγουμε τραυματισμούς. Τι είδους άσκηση θα πρέπει να βάζουμε στην καθημερινότητά μας; Αερόβια άσκηση από το απλό βάδισμα έως τον χορό ή το τρέξιμο, άσκηση με αντιστάσεις για ισορροπία, δύναμη και ισχυρά οστά, και διατάσεις για την αποφυγή τραυματισμών.
Και θυμηθείτε...
Κατά την οστεοπόρωση τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάγματος. Στην Ελλάδα περίπου 15.000 άτομα σπάνε κάθε χρόνο το μηριαίο οστό, ενώ 2 στα 3 κατάγματα της σπονδυλικής στήλης δεν λαμβάνουν ιατρική αγωγή. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον των οστών μας και ταυτόχρονα την ποιότητα της ζωής μας, ξεκινώντας από σήμερα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...