Σάββατο, Οκτωβρίου 22, 2011

Κοντά σε συμφωνία,... για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σε συμφωνία για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πλησιάζουν οι Βρυξέλλες σύμφωνα με το Reuters. Ένεση 100 δισ. ευρώ. Σενάρια ενίσχυσης του EFSF με "πετροδολάρια"
Στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών φαίνεται πως οδεύουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης όπως μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο Reuters, ενώ το συμβούλιο -συνέχεια του
Eurogroup της Παρασκευής- βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Δύο ξεχωριστές πηγές κοντά στις διαβουλεύσεις υποστηρίζουν στο Reuters πως οι Βρυξέλλες κινούνται σε "ένεση" που θα φτάνει τα 100 δισ. ευρώ.
Εντός της ημέρας μετά το Ecofin,  οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα έχουν νέα συνάντηση, ενώ οι τελικές αποφάσεις για τη συνολική λύση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση, θα
ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ 200¤!
ληφθούν την Τετάρτη στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Αντικείμενο του Eurogroup, είπε ο Γιουνκέρ, θα είναι η περιβόητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και οι δυνατότητες διεύρυνσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε χαρακτηριστικά ότι συμφωνήθηκε μια «σημαντική» αύξηση.
Για συμφωνία με τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από 50%- 55% κάνει λόγο σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα Les Echos, επικαλούμενη διπλωματική πηγή.
Σημειώνεται ότι στην έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που τέθηκε υπ' όψιν του Eurogroup, επισημαίνεται πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια από τις κυβερνήσεις αλλά και βαθύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, θέμα «ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Κατά ενός μεγάλου «κουρέματος» τάχθηκαν για μια ακόμη φορά ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος, με άρθρο του στους Financial Times, καθώς και ο ΣΕΒ.
Σενάρια ενίσχυσης του EFSF με "πετροδολάρια"
Την περαιτέρω ενίσχυση του EFSF με επενδυτικά κεφάλαια από χώρες της Ασίας και του Περσικού Κόλπου εξετάζει σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ευρώπη για να περιορίσει τη μετάδοση της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη.
Μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει κεφάλαια ύψους 440 δισ. ευρώ, και η Γερμανία έχει αποκλείσει την περαιτέρω ενίσχυσή του.
Στο πλαίσιο αυτό, οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν την επιλογή να προσελκύσουν νέα κεφάλαια για να δοθεί μεγαλύτερη δυνατότητα δανεισμού και ευελιξία στον μηχανισμό στήριξης.
Η κεντρική ιδέα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται βρετανικά ΜΜΕ, είναι κυρίως η προσέλκυση κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων από χώρες όπως η Κίνα, η Σιγκαπούρη ή το Κατάρ, κάποια από αυτά ήδη επενδύουν σε ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα όπως η UBS και η Barclays.
Τα 440 δισ. ευρώ κρίνονται ανεπαρκή για να καλύψουν ενδεχόμενες δανειακές ανάγκες χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Το Παρίσι επιδιώκει να μετατρέψει το Ταμείο σε τράπεζα, ενώ το Βερολίνο βλέπει το EFSF ως εταιρία πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης με μερική συμμετοχή των ασφαλισμένων.
Σημειώνεται ότι το «νο 3» στην ιεραρχία του ΔΝΤ, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Νεμάτ Σαφίκ, διέψευσε το Σάββατο ότι το Ταμείο επιζητεί περισσότερους πόρους από τις χώρες του κόλπου για να ενισχύσει τη ρευστότητά του.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...