Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2011

Βλάβη στο γενετικό υλικό,... προκαλεί παχυσαρκία


Η παιδική παχυσαρκία οφείλεται, εν μέρει, στα γονίδια, αφού σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα, στα παιδιά που δεν μπορούν να ελέγξουν την πείνα τους, απολείπονται τμήματα του DNA.
Η μελέτη έγινε από ειδικούς στο Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ με τη συνεργασία του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού Ιδρύματος Wellcome Trust Sanger.


Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκε το DNA 300 παχύσαρκων ανήλικων και βρήκαν ενδείξεις ότι η απουσία από το χρωμόσωμα 16 ορισμένων τμημάτων του γενετικού υλικού δημιουργεί προβλήματα, επειδή, μεταξύ άλλων, αφαιρεί ένα γονίδιο (το SH2B1), το οποίο ο εγκέφαλος χρειάζεται για να ρυθμίζει την ορμόνη λεπτίνη που ελέγχει την όρεξη.
Η συνέπεια είναι ότι τα παιδιά με αυτή τη γενετική ανωμαλία είναι συνεχώς πεινασμένα και θέλουν να τρώνε συνέχεια.

Η μελέτη έκανε ένα βήμα μπροστά: προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει συγκεκριμένα γονίδια που συμβάλλουν στην παχυσαρκία όταν υποστούν βλάβη, η νέα έρευνα αναζήτησε μεγαλύτερα τμήματα του DNA που εμπλέκουν περισσότερα γονίδια.
Το γενετικό σφάλμα στο χρωμόσωμα 9 αφορά συνολικά εννέα γονίδια.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η περαιτέρω έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή του χρωμοσώματος μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη και άλλων γονιδίων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία έχει πρωτίστως συσχετιστεί με τον τρόπο ζωής, κυρίως την ανθυγιεινή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης, όμως τελευταία αυξάνονται τα στοιχεία ότι ορισμένες περιπτώσεις έχουν γενετική βάση.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
 Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...