Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2011

Διαφωνίες,... για το «κούρεμα» 50%



Το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας βρίσκεται στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι ενδέχεται να συζητήσουν και τον επανασχεδιασμό της βοήθειας προς την Αθήνα με αιχμή τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το χθεσινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ», στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν δύο εκδοχές για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πλαίσιο επανασχεδιασμού του πακέτου. Πρώτον, το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στην ανταλλαγή ομόλογα που λήγουν μετά το 2020, κάτι που δεν ήταν στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Πρόκειται για πρόταση που θα ενέπλεκε περισσότερες γερμανικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν μακροπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους. Δεύτερον, να τροποποιηθούν οι όροι ανταλλαγής ώστε να υπάρξει «κούρεμα» της τάξης του 50% και όχι 21%. Η δεύτερη αυτή ιδέα προωθείται κυρίως από τη Γερμανία καθώς και την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία, αλλά σκοντάφτει - σε αυτό το στάδιο - στη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αρνούνται περαιτέρω «κούρεμα». Οπως επισημαίνεται στη «Μοντ», το Παρίσι υποστηρίζει ότι δεν είναι χρήσιμο να αναθεωρηθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και θα προτιμούσε να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί από το EFSF ώστε να επαναγοράσει το χρέος.
Εξάλλου, η άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή (σύμφωνα με το Bloomberg) . Οπως ανέφερε την Παρασκευή ο γάλλος πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Παρίσι, θα συναντηθεί με τη Μέρκελ τις προσεχείς ημέρες, «για να θέσουμε σε ισχύ όσο το δυνατό πιο γρήγορα τα μέτρα που αποφασίστηκαν στις 21 Ιουλίου».

Η ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ. Για τη Γερμανία η δυνατότητα επαναγοράς από την Ελλάδα χρέους μέσω χρηματοδότησης από το EFSF, την οποία υποστηρίζει το Παρίσι, ευνοεί υπερβολικά τους κερδοσκόπους που αγόρασαν το καλοκαίρι υποτιμημένα ελληνικά ομόλογα σε χαμηλές τιμές ελπίζοντας ότι θα ανεβεί η αξία τους. Εξάλλου, τελευταίως ολοένα και περισσότεροι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας σπεύδουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων αφού τους προσφέρει «κούρεμα» της τάξης του 21%, ενώ οι αγορές τούς επιβάλλουν ζημιές 40% - 50% για τους ίδιους τίτλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα να εκτιμάται μεταξύ 80% και 85%, σύμφωνα με τη «Μοντ».
 

Ρεπορτάζ: Μαρία Βασιλείου

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...