Σάββατο, Σεπτεμβρίου 03, 2011

Άθλιες συνθήκες στα Δικαστήρια Ηρακλείου


 
Εικόνες τριτοκοσμικές ,εικόνες που σοκάρουν εικόνες που δεν της βάζει ανθρώπου νους αντικρίζουν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι επισκέπτονται το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου.





Σοβάδες που πέφτουν, υγροί τοίχοι “πασπαλισμένοι “με μούχλα, σπασμένοι πάγκοι, επικίνδυνα έδρανα που προεξέχουν πρόκες, σκουπίδια ,σπασμένες ντουλάπες, γεμάτες με άχρηστα αντικείμενα και συνθήματα.

Η πιο άθλια όμως, η πιο ντροπιαστική εικόνα που κανείς συναντά δεν είναι άλλη από τις τουαλέτες του Δικαστικού μεγάρου. Οι αναθυμιάσεις από το στενό τούρκικο αποχωρητήριο φτάνουν έως το μικρό καφενεδάκι που λειτουργεί λίγο παραδίπλα από αυτές! Ο κίνδυνος μόλυνσης όλων όσων επισκέπτονται τις τουαλέτες είναι ορατός την ώρα που η ασύλληπτη βρωμιά και όλη ο θλιβερή εικόνα που αποπέμπει το κτίριο των Δικαστηρίων προσβάλλει την αισθητική των επισκεπτών.
Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες δικαιολογίες ή ατυχείς συμπτώσεις. To kritonperiferia απευθύνθηκε σε μέλη του δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου, και όλα όσα μας είπαν προκαλούν γέλια και κλάματα μαζί, εγείροντας ταυτόχρονα σοβαρά ερωτηματικά για τον τόπο που απονέμεται η Δικαιοσύνη.
Οι τακτικοί »χρήστες» των δικαστηρίων οι δικηγόροι περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση αφού οι εικόνες που βλέπουν σήμερα οι αναγνώστες του kritonperiferia είναι για αυτούς μια καθημερινότητα. Κανείς δεν θυμάται πότε έγινε η τελευταία αντικατάσταση στα έπιπλα των δικαστηρίων γιατί προφανώς δεν έγινε ποτέ. Δεν ήταν είναι λίγες οι φορές που σχίζουν τα ρούχα τους και τραυματίζονται όχι μόνον οι ίδιοι αλλά και οι υπόλοιποι που παρευρίσκονται στις αίθουσες των δικαστηρίων. Υπεύθυνοι για την συντήρηση του κτιρίου είναι οι εκάστοτε προϊστάμενοι πρωτοδικών, μόνο που για να γίνει η συντήρηση χρειάζονται και χρήματα. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι γίνονται συνεχώς αιτήματα προκειμένου να εξασφαλιστεί κάποια χρηματοδότηση για τον ευπρεπισμό και την συντήρηση του κτιρίου οι πολιτεία κωφεύει. Όταν το υπουργείο αποφασίζει να ανταποκριθεί είναι απλώς για να «μπαλώσει»και όχι για να αντιμετωπίσει ριζικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτίριο. Όμως τρομερά χρονοβόρα είναι και διαδικασία να αλλάξει ή να πεταχτεί ένα κατεστραμμένο έπιπλο καθώς το τέρας της γραφειοκρατίας έχει απλώσει και εδώ τα πλοκάμια του. Προκαλούν έκπληξη οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να αδειάσει το μέγαρο από όλη αυτή την σαβούρα με τα παλιά και σπασμένα έπιπλα, με τις άχρηστες ντουλάπες που χάσκουν στους διαδρόμους γεμάτες με σακούλες αγνώστου περιεχομένου. Αρχικά πρέπει να ενημερωθεί το Υπουργείο, με την σειρά του να στείλει κάποιον προκειμένου να ελέγξει και να διαπιστώσει αν πράγματι ένα αντικείμενο είναι ακατάλληλο ούτως ώστε να εγκριθεί και να γίνει έτσι το πρωτόκολλο καταστροφής.
Και να μην έφταναν όλα αυτά. Στέρηση σε βασικά αγαθά με τον ίδιο τον δικηγορικό σύλλογο να προσπαθεί να καλύψει τα αναγκαία όταν το κονδύλι του Υπουργείου για τα Δικαστήρια τελειώνει και αυτό συμβαίνει πολύ συχνά σύμφωνα με τον πρώην ταμία του συλλόγου κύριο Μανόλη Αμοναχάκη. «Πληρώνουμε οι ίδιοι επιπρόσθετα μία καθαρίστρια προκειμένου να καθαρίζει τα γραφεία μας τις αίθουσες ακόμα και τις τουαλέτες του δικαστικού μεγάρου.
Έχουμε επίσης ως δικηγορικός σύλλογος πληρώσει ουκ ολίγες φορές πετρέλαιο ,αλλάζουμε επίσης τις καμένες λάμπες, και αγοράζουμε γραφικές ύλες κ.α. Εγώ ο ίδιος χρειάστηκε πολλές φορές ως ταμίας του συλλόγου να αγοράσω και να διανείμω ο ίδιος χαρτί στο Ειρηνοδικείο Πύργου, Καστελίου, ή Χερσονήσου καθώς και στο Εφετείο. Εγώ το αγόρασα εγώ το φόρτωσα, και εγώ το ξεφόρτωσα, προκειμένου οι συνάδελφοι να μπορούν να δουλέψουν και να εξυπηρετήσουν τον κόσμο».
Μοναδική ελπίδα είναι το νέο Δικαστικό Μέγαρο η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες. Αλλά ωστόσο αυτό θα πάρει χρόνο και μέχρι τότε η Δικαιοσύνη στο Ηράκλειο θα απονέμεται στους χώρους όπως αυτοί αποτυπώνονται στις φωτογραφίες.

Ντουλάπα με έναν σκουπιδοτενεκέ για ευχάριστη νότα

Το γραφείο του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου

Σοβάδες πέφτουν από παντού

"Πανάρχαιες" ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις
Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες:Αθηνά Τσιμπλοστεφανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...