Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 02, 2011

Handelsblatt: «Επικίνδυνοι φίλοι» η Μέρκελ και ο Σαρκοζί


Handelsblatt: «Επικίνδυνοι φίλοι» η Μέρκελ και ο Σαρκοζί

Η γερμανική εφημερίδα τους κατηγορεί ότι δεν κατόρθωσαν να επιβάλλουν στην Ευρώπη μια σώφρονα πολιτική λιτότητας
Σε πρωτοσέλιδο σχόλιο του, ο αρχισυντάκτης της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt Γκάμπορ Στάινγκαρτ ασκεί αυστηρή κριτική στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης
από τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ( τους αποκαλεί  «επικίνδυνους φίλους»),  κατηγορώντας τους ότι «δεν κατόρθωσαν να επιβάλλουν στην Ευρώπη μια σώφρονα πολιτική λιτότητας με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα».

«Η λιτότητα στην Ελλάδα – υπό γερμανογαλλική εποπτεία – οδηγεί τη χώρα σε βαθιά ύφεση» υπογραμμίζει προσθέτοντας: «Τα ομόλογα των κρατών της νότιας Ευρώπης παραμένουν ως δηλητηριώδη απόβλητα στους ισολογισμούς των τραπεζών. Το ότι οι αμερικανοί επενδυτές αποσύρονται αυτή την περίοδο από την Ευρώπη, είναι επειδή φοβούνται τη μεγάλη έκρηξη. Η κρίση χρέους έχει εξελιχθεί πάλι σε τραπεζική κρίση».

Εκφράζοντας την αντίθεση του στις συνεχείς αυξήσεις των κεφαλαίων που διαχειρίζονται οι μηχανισμοί στήριξης με αποφάσεις εκτός ουσιαστικού δημοκρατικού ελέγχου, ο κ. Στάινγκαρτ  μιλάει για «λευκές επιταγές που εκδίδουν τα κοινοβούλια για τις παρέες των γκριζομάλληδων κυρίων των Βρυξελλών» και υποστηρίζει ότι με τακτική αυτή «οι μηχανισμοί στήριξης  εξελίσσονται σε σκιώδεις προϋπολογισμούς».

Σε περίπτωση που η Μέρκελ και ο Σαρκοζί – καταλήγει το σχόλιο – αποφάσιζαν να καθιερώσουν και τα ευρωομόλογα, τότε θα πετύχαιναν τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά. «Από δημοσιονομική, οικονομική, τραπεζική, νομισματική ή κρίση χρέους, θα κατέληγε τελικά σε κρίση δημοκρατίας, αν δεν έχει ήδη αρχίσει» τονίζει.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...