Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2011

Bloomberg: Υφεση και παγκοσμίως,... βλέπουν οι επενδυτές


Bloomberg: Υφεση και παγκοσμίως βλέπουν οι επενδυτές

Αυξάνεται η δυσπιστία έναντι του ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα Global Poll
Την απογοήτευση των επενδυτών, οικονομικών αναλυτών και χρηματιστών έναντι του οικονομικού μέλλοντος του πλανήτη καταγράφει η τριμηνιαία έρευνα του Bloomberg, Global Poll
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την αντίληψη και τις πεποιθήσεις των συμμετεχόντων μια χρονική συγκυρία και γι' αυτό έχουν χρονικά πεπερασμένη ισχύ.

Αποκτούν όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον, στο μέτρο που οι ερωτήσεις αφορούν το απώτερο μέλλον και ως εκ τούτου αποκαλύπτουν τη στάση που θα κρατήσουν και τις «κινήσεις» που θα κάνουν οι ερωτώμενοι το προσεχές χρονικό διάστημα.

Αν πρόκειται για επενδυτές και για οικονομικούς παράγοντες και αναλυτές, τότε μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για το «πού θα πάει το πράγμα» στις διεθνείς αγορές.
Βεβαίως οι πεποιθήσεις των ερωτωμένων στις δημοσκοπήσεις μπορούν να αλλάξουν άρδην έπειτα από κάποιο σημαντικό γεγονός. Ομως, επειδή η έννοια του «μακροπρόθεσμου επενδυτή» ανήκει μάλλον στη σφαίρα της θεωρίας, η τριμηνιαία έρευνα Global Poll που διεξήγαγε το Bloomberg για να καταγράψει τις αντιλήψεις των επενδυτών για το «ορατό και προβλέψιμο» επενδυτικό μέλλον, έχει τη σημασία της.

Η εν λόγω έρευνα διεξάγεται κάθε τρίμηνο, άλλωστε. Και το τρίμηνο είναι ένας «εύλογος επενδυτικός χρόνος».

Συνδυάζοντας τις διατυπωθείσες σκέψεις και τα αποτελέσματα της έρευνας της Global Poll, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα, καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα ότι μπορεί μεν οι αποτιμήσεις των αξιών στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων να είναι χαμηλές και ως εκ τούτου να προκαλούν για την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών, όμως ουδείς λόγος υπάρχει για να επενδύσει κάποιος το περίσσευμά του σε μετοχές την περίοδο αυτή.

Η έρευνα έδειξε λοιπόν ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων, οι οικονομικοί αναλυτές και άλλοι ειδικοί των αγορών θεωρούν ότι το επόμενο 12μηνο θα είναι μια περίοδος οικονομικής συρρίκνωσης και κοινωνικής αναταραχής σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητες και από κινδύνους απρόβλεπτους, ενδεχομένως και ασύμμετρους, που στερούν από τους παράγοντες των αγορών κάθε διάθεση για ανάληψη ρίσκου, κάθε όρεξη για να «κάνουν παιχνίδι», ας πούμε. Τουλάχιστον στη ζώνη του ευρώ.
Διότι περίπου οι τρεις από τους τέσσερις επενδυτές, αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων που ερωτήθηκαν την εβδομάδα αυτή (ήταν 1.031 από ολόκληρο τον κόσμο) προέβλεψαν ότι το επόμενο 12μηνο η ευρωζώνη θα πέσει σε οικονομική ύφεση.

Το 53% (μάλλον μικρό είναι το ποσοστό) θεωρούν ότι η κατάσταση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα θα επιδεινωθεί λόγω της έκθεσής του σε ομόλογα υπερχρεωμένων κυβερνήσεων – και όχι μόνο της «προβληματικής» Νότιας Ευρώπης.

Επιπλέον, το 40% των ερωτηθέντων «βλέπουν» ένα τουλάχιστον μέλος της ευρωζώνης να αποχωρεί εντός του 2012. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 72% όταν ο χρόνος αποχώρησης αυξάνεται έως την πενταετία.

«Ξεγραμμένη» μόνο η Ελλάδα
Η έρευνα δεν κατονομάζει το επισφαλές – σε ό,τι αφορά τη μακροημέρευσή του στην ευρωζώνη – κράτος-μέλος. Μάλλον δεν χρειάζεται να διαθέτει, όμως, κανείς μαντικές ικανότητες για να υποθέσει ότι μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει η χώρα εκείνη που πρώτη συνέλαβε την έννοια του εξοστρακισμού. Με τη διαφορά ότι πριν από 2.500 χρόνια εξοστρακίζονταν οι πολύ ισχυροί, εκείνοι δηλαδή που απειλούσαν το σύνολο όχι λόγω της αδυναμίας τους αλλά λόγω της μεγάλης συσσώρευσης δύναμης και επιρροής που είχαν.

Εν πάση περιπτώσει, οι διενεργούντες την έρευνα δεν ζήτησαν από τους ερωτηθέντες να κατονομάσουν τη χώρα που ίσως εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Τους ζήτησαν όμως να προβλέψουν αν πιστεύουν ότι οι υπερχρεωμένες χώρες θα κηρύξουν στάση πληρωμών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό που προβλέπει επικείμενη χρεοκοπία εκτινάχθηκε στο 93% από το 85% που ήταν στην προ τριμήνου έρευνα του Bloomberg.

Αντιθέτως, το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι και η Πορτογαλία θα έχει την ίδια τύχη μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 55%.

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία η πλειονότητα των ερωτηθέντων (το 58% για την ακρίβεια) προβλέπει ότι η χώρα θα γλιτώσει τελικά τη χρεοκοπία, ενώ προ τριμήνου οι περισσότεροι προέβλεπαν ότι δεν θα τη γλιτώσει.

Κάπως αισιόδοξοι – μέσα στο γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας – εμφανίζονται οι επενδυτές και για την τύχη της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς προβλέπουν σε ποσοστό 64% ότι και οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Περισσότεροι από 90% είναι βέβαιοι ότι δεν θα χρεοκοπήσουν ούτε η Βρετανία ούτε η Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, το 38% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει «άριστη» την οικονομική της κατάσταση και το 45% «καλή».

Αίσθηση προκαλεί το ότι ενώ το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ζώνη του ευρώ θα καταρρεύσει κάποια στιγμή στο μέλλον και το ευρώ θα περάσει στην Ιστορία (το 8% του συνόλου θεωρεί ότι αυτό θα συμβεί εντός του 2012), επίσης το 51% θεωρεί ότι η ευρωζώνη αργά ή γρήγορα θα υιοθετήσει μια κοινή φορολογική πολιτική και ότι η οικονομική ολοκλήρωσή της θα προωθηθεί.

Μετάδοση της κρίσης παγκοσμίως
Περισσότεροι από ένας στους τρεις ερωτηθέντες θεωρούν ότι η κρίση χρέους δεν θα περιοριστεί εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Συγκεκριμένα πιστεύουν ότι την επόμενη χρονιά θα εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία – είναι χαρακτηριστικό ότι για την επόμενη χρονιά προβλέπουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα από το 10% περίπου που είναι σήμερα στο 5%, κάτι που αν συμβεί, ισοδυναμεί με ύφεση (για τα κινεζικά δεδομένα).
Πίσω από τις απαισιόδοξες αυτές προβλέψεις κρύβεται η μεγάλη απογοήτευση των επενδυτών για τις ικανότητες και τη βούληση εν τέλει των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών να αντιμετωπίσουν σοβαρά και αποτελεσματικά τη σοβούσα κρίση, όπως αναφέρει ο συντάκτης του Bloomberg Σάιμον Κένεντι, ο οποίος αναλύει τα ευρήματα της δημοσκόπησης.

Η πολιτική αυτή ανεπάρκεια έχει προκαλέσει αιμορραγία κεφαλαίων από την ευρωζώνη. Λιγότεροι από ένας στους πέντε ερωτηθέντες, άλλωστε, συμπεριλαμβάνει την ευρωζώνη στις γεωγραφικές περιοχές όπου θα μπορούσε να αναζητήσει κανείς επενδυτικές ευκαιρίες το επόμενο 12μηνο.
Αντιθέτως, το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ΕΕ στο σύνολό της θα προσφέρει τις λιγότερες ευκαιρίες στους επενδυτές το επόμενο 12μηνο (περίπου ένας στους δύο θεωρούν ότι οι ΗΠΑ παραμένουν χώρα των επενδυτικών ευκαιριών).

Επιπλέον, το 56% των ειδικών δηλώνουν ότι θα μειώσουν τα διαθέσιμά τους σε ευρώ εντός του προσεχούς εξαμήνου.

Σημειωτέον ότι ένας στους τρεις εξ αυτών κατοικεί ο ίδιος, εργάζεται και πληρώνεται στην ευρωζώνη!

Περίπου ένας στους δύο στο σύνολο των ερωτηθέντων επενδυτών και άλλων ειδικών θεωρεί ότι ο δείκτης Euro Stoxx 50, ο δείκτης δηλαδή στον οποίο μετέχουν οι 50 ευρωπαϊκές εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, θα υποχωρήσει το επόμενο 12μηνο.

Αλλωστε, αν σ' αυτούς που προβλέπουν για τη ζώνη του ευρώ ύφεση προστεθούν κι αυτοί που προβλέπουν περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση, το ποσοστό φθάνει στο 88%.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...