Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2011

«Φάρμακο» η μεσογειακή διατροφή,... για τους καρδιοπαθείς


Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι σωτήρια μόνο για τις υγιείς καρδιές, αλλά και για τις άρρωστες, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μελετώντας 1.000 ασθενείς με έμφραγμα ή στηθάγχη, διαπίστωσαν πως μακροπρόθεσμα μειώνει έως 40% τον κίνδυνο νέου καρδιολογικού προβλήματος.
Η μεσογειακή διατροφή είναι ουσιαστικά η παραδοσιακή κρητική
διατροφή και περιλαμβάνει πολλά φυτικά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς), καθώς και ψάρια, λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο και λίγο κρασί.
Όπως γράφουν στην διαδικτυακή έκδοση της «Αμερικανικής Επιθεώρησης Κλινικής Διατροφής» (AJCN) η δρ Χριστίνα Χρυσοχόου και οι συνεργάτες της, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η μεσογειακή διατροφή μάς θωρακίζει από την καρδιοπάθεια και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Ωστόσο, είναι λιγοστές οι διαθέσιμες πληροφορίες για τον ρόλο της σε όσους ήδη έχουν καρδιοπάθεια.
Για να διερευνήσουν το θέμα, οι ερευνητές επιστράτευσαν 1.000 ασθενείς οι οποίοι είχαν πάθει έμφραγμα ή είχαν εκδηλώσει σοβαρή στηθάγχη σε κατάσταση ηρεμίας ή ήπιας σωματικής καταπόνησης.
Οι ερευνητές βαθμολόγησαν την διατροφή των εθελοντών σε μια κλίμακα από το 0 έως το 55, αναλόγως με το πόσο ταίριαζε με την μεσογειακή διατροφή.
Σχεδόν οι μισοί εθελοντές παρουσίασαν δεύτερο καρδιολογικό συμβάν μέσα σε δύο χρόνια από το αρχικό εξιτήριό τους από το νοσοκομείο.
Ωστόσο, όσοι ακολουθούσαν περισσότερο τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν νέο έμφραγμα ή κρίση στηθάγχης μέσα στον πρώτο μήνα από το εξιτήριο.
Η μείωση αυτή γινόταν 50% για τον έναν χρόνο από το εξιτήριο και 40% για τα δύο χρόνια από το εξιτήριο.
Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίσης πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά κάθε συστατικό της διατροφής των εθελοντών, διαπίστωσαν πως την διαφορά έκαναν ουσιαστικά τα λαχανικά, οι σαλάτες και οι ξηροί καρποί.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στις στρατηγικές που εφαρμόζονται για να μειωθούν η νοσηρότητα και η θνησιμότητα στους καρδιοπαθείς, θα πρέπει να προστεθεί και «μια διατροφή με τα ωφέλιμα χαρακτηριστικά της μεσογειακής».

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...