Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2011

Μειώνονται τα αγόρια στις ΗΠΑ λόγω... τρομοκρατίας


Το στρες που σηματοδότησε την αστική ψυχολογία των Αμερικανών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, φέρεται είχε και ακόμη ένα απρόσμενο αποτέλεσμα: τη γέννηση λιγότερων αγοριών στις ΗΠΑ.
Ο δρ Tim Bruckner από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, καταλήγει μετά από επιστημονική
μελέτη, στο συμπέρασμα ότι το τραγικό συμβάν της 11ης Σεπτεμβρίου είχε επιπτώσεις ακόμα και σε άτομα που δεν συνδέονταν άμεσα με τις απώλειες των χιλιάδων ανθρώπινων ζωών στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, σε βαθμό που παρατηρήθηκε γενικότερη αύξηση στον αριθμό αποβολών και θανάτων εμβρύων, που θα γεννιόνταν αγόρια.
Οι ερευνητές κατέγραψαν απότομη αύξηση 12% στις καταγεγραμμένες αποβολές. Εν τούτοις, η πραγματική αύξηση αποβολών εκτιμάται ότι ήταν ακόμα μεγαλύτερη, καθώς αρκετές περιπτώσεις δεν καταγράφονται στα ιατρικά αρχεία.
Σύμφωνα με τον Bruckner, «στη θεωρία του κοινοτικού πένθους, οι κοινωνίες αντιδρούν με συναισθηματικά αρνητικό τρόπο σε τραγικά συμβάντα εθνικού βεληνεκούς, παρόλο που οι άνθρωποι δεν έχουν άμεση εμπλοκή στα συγκεκριμένα περιστατικά».
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την έρευνα, αυτή η ψυχολογική αντίδραση πυροδότησε σοκ και οδηγεί σε γεννήσεις λιγότερων αγοριών, καθώς επηρεάζονται άμεσα οι έγκυες γυναίκες, ιδίως όσες κυοφορούν άρρεν έμβρυα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατάσταση αυτή έχει εξελικτική ερμηνεία, καθώς σε πολλά είδη του ζωικού βασιλείου το στρες μπορεί να προκαλέσει μειωμένες γεννήσεις άρρεν εμβρύων.
Οι βιολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για κάποιου είδους μηχανισμό που έχει εξελιχτεί και διατηρηθεί από την φυσική επιλογή, ώστε να βελτιωθεί η συνολική αναπαραγωγική επιτυχία της μητέρας.
Κατά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, περίπου 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν δύο αεροπλάνα, υπό τον έλεγχο ισλαμιστών τρομοκρατών, συνετρίβησαν πάνω στους 110 ορόφων «δίδυμους πύργους» του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μανχάταν.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Biomed Central Journal.

Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...