Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 07, 2011

Δράση και αντίδραση


Δράση και αντίδραση. Ενας από τους θεμελιώδεις νόμους της φυσικής τον οποίο αν αγνοήσεις μπορείς να οδηγηθείς σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Έντονα ανήσυχη είναι λοιπόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για το υπό διαμόρφωση κίνημα «δεν πληρώνω» άλλους φόρους. Στις μέρες που ζούμε δεν θέλει και πολύ να εξαπλωθεί, υπό τη μορφή επιδημίας, ακόμα και μια υπόθεση που σε ορισμένους φαίνεται «αστεία» ή που υπακούει σε τόσο εξόφθαλμα παραβατική λογική ώστε θεωρείς ότι δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.
Αυτό ωστόσο δεν αλλάζει την πραγματικότητα πως όταν τις επόμενες μέρες τα ελληνικά νοικοκυριά λάβουν το λογαριασμό των έκτακτων εισφορών θα δυσκολευθούν να πληρώσουν έχοντας ήδη μειωμένα ή ακόμη και μηδενικά πλέον εισοδήματα. Αρα αυξάνεται η ελκυστικότητα μιας παραβατικής πράξης που έχει
ωστόσο περιβληθεί με το ένδυμα της «κοινωνικής δικαιοσύνης».
Οι ενδείξεις αυτές έχουν ανησυχήσει το υπουργείο Οικονομικών και χθες ο αναπληρωτής υπουργός, Παντελής Οικονόμου, επιχείρησε να προλάβει καταστάσεις. Με δήλωσή του κάλεσε τους φορολογούμενους «να ρυθμίσουν υποχρεώσεις τους, παλιές και νέες, επωφελούμενοι των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν μέχρι τέλος του μήνα και να αποδώσουν το Φόρο Προτιθέμενης Αξίας, ακόμα και σε περιπτώσεις που αισθάνονται ότι ο συντελεστής που τους αφορά δεν είναι αυτός που θα έπρεπε».
Σωστές οι εκκλήσεις του υπουργού, αλλά η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας και η οικονομική πολιτική δεν πείθει.
Οι πολίτες πλέον έχουν την εντύπωση ότι όσα μέτρα και να ληφθούν, όσους φόρους επιπλέον και να πληρώσουν, το έλλειμμα δεν αντιμετωπίζεται, η ύφεση βαθαίνει και τα αδιέξοδα μεγαλώνουν. Και ακόμη περισσότερο η συγκυρία είναι τέτοια που πολλά από τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα μπορούσαν να διαμορφώνουν φορολογική συνείδηση δίνοντας και μια αίσθηση ανταποδοτικότητας στη φορολογία έχουν εκλείψει.
Πώς θα αισθανθεί ο φορολογούμενος που θα λάβει την ειδοποίηση της έκτακτης εισφοράς και ταυτόχρονα θα έχει από τα παιδιά του την ενημέρωση ότι στο σχολείο δεν πρόκειται να υπάρξουν καινούργια βιβλία, ενδεχομένως και για κανένα δίμηνο;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...