Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 09, 2011

Τα κυλικεία περνούν από... εξετάσεις


Στο…μικροσκόπιο της υγιεινής διατροφής, μπαίνουν τα σχολικά κυλικεία όλης της χώρας. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) ξεκινά συστηματικούς ελέγχους με το πρώτο κουδούνι, ενώ παράλληλα διενεργείται και έρευνα έτσι ώστε να διαπιστωθεί τι καταναλώνουν οι μαθητές.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στοκατά πόσον τα κυλικεία των σχολείων τηρούν την υγειονομική διάταξη σχετικά με τα επιτρεπόμενα προς πώληση είδη και κατά πόσον συμβάλλουν με τη λειτουργία τους στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Επιπλέον, στο πλαίσιο προώθησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών, ο ΕΦΕΤ πρόκειται να υλοποιήσει στοχευμένες έρευνες σε σχολεία σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης ποτών και ροφημάτων από μαθητές.
Οι ερευνητές θα ελέγχουν τις…μπουκιές των παιδιών, όταν αγοράζουν κολατσιό από τα κυλικεία, με στόχο την αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης σακχάρων και ουσιών με καθορισμένες τιμές «Ημερήσιας Αποδεκτής Πρόσληψης» όπως χρωστικές, συντηρητικά και άλλα πρόσθετα τροφίμων, προκειμένου η στρατηγική για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και η εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής, να είναι επίκαιρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΦΕΤ σε θέματα διατροφής θα διατίθεται σε συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την υλοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων στις εκπαιδευτικές μονάδες ολόκληρης της χώρας».
«Το σχολείο, μέρος του οποίου αποτελεί και το κυλικείο, πρέπει και μπορεί να αποτελεί το μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η παιδική παχυσαρκία και διάφορα νοσήματα που σχετίζονται με την κακή διατροφή χτυπούν την πόρτα ολοένα και περισσότερων παιδιών μας», δηλώνει ο ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας.
Τι πρέπει να πωλούν τα κυλικεία
Σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων είναι μόνον:
·Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).
·Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).
·Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
·Μουστουκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
·Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g)
·Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.
·Γιαούρτι «παντός τύπου».
·Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία)
·Ξηρά φρούτα, όπως σύκα δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
·Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα).
·Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml).
·Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).
·Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.
·Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).
Για τα σχολικά κυλικεία των Γυμνασίων, Λυκείων και Νυχτερινών Σχολείων στο παραπάνω κατάλογο προστίθενται και:
·Ξηροί καρποί, ανάλατοι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
·Μέλι, σε ατομική συσκευασία
·Χαλβάς και παστέλι «παντός τύπου» (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
·Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση (σε μικρή συσκευασία έως 30g).
 Επιμέλεια: Μάρθα Καϊτανίδη, mkaitanidi@dolnet.gr
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...