Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2011

Σωτήριο τεστ,... για το έντερο


Μία διαγνωστική εξέταση που διαρκεί πέντε λεπτά και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά το ένα τρίτο, θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές ετησίως σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τη Βρετανία, παρακολούθησαν επί 16 χρόνια περισσότερους από 170.000 εθελοντές, ηλικίας 55 έως 64 ετών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η προληπτική εξέταση του κατώτερου τμήματος του παχέος εντέρου μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο κατά 43% - αρκεί να αφαιρούνται επιτόπου τυχόν μορφώματα που θα μπορούσαν αργότερα να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Οι επιστήμονες, που δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet», τονίζουν ότι η εξέταση θα πρέπει να εισαχθεί στο τσεκάπ ρουτίνας ανδρών και γυναικών στην ηλικία των 55 ετών - και το πιθανότερο είναι πως δεν θα χρειαστεί να επαναληφθεί ποτέ ξανά.

Η εξέταση είναι η σιγμοειδοσκόπηση, κατά την οποία χρησιμοποιείται μια κάμερα για να ελεγχθεί το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου. Οι περισσότεροι καρκίνοι του εντέρου αρχίζουν από πολύποδες ή άλλα ασυμπτωματικά μορφώματα που συχνά αναπτύσσονται στο κατιόν κόλον και στο ορθό.

Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους ηλικίας άνω των 55 ετών έχει πολύποδες, οι οποίοι εξελίσσονται σε καρκίνο στο περίπου 5% των περιπτώσεων.

Η σιγμοειδοσκόπηση είναι ασφαλής, ανώδυνη, δεν χρειάζεται αναισθησία και τελειώνει σε περίπου πέντε λεπτά - εκτός κι αν υπάρχει πολύποδας που πρέπει να αφαιρεθεί, οπότε διαρκεί περισσότερο. Επιπλέον, η προστατευτική δράση της φαίνεται ότι δεν έχει ημερομηνία λήξεως, καθώς από όσους εθελοντές αφαιρέθηκαν πολύποδες, ουδείς υποτροπίασε ή ανέπτυξε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις συχνότερους κακοήθεις νόσους στη Δύση και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα).

Ο δρ Χάρπαλ Κάμαρ, διευθυντής του οργανισμού Cancer Research UΚ, περιέγραψε τη μελέτη, η οποία άρχισε το 1994, ως τη μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια στο είδος της, προσθέτοντας πως τα ευρήματά της «αποτελούν μία από αυτές τις σπάνιες στιγμές, κατά τις οποίες μπορεί κανείς να μιλήσει για αληθινό επίτευγμα». Και αυτό, διότι η σιγμοειδοσκόπηση μοιάζει τόσο αποτελεσματική ώστε θα μπορούσε να σώζει ετησίως διπλάσιες ζωές απ΄ ό,τι η μαστογραφία

«Η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά ότι έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε δραματικά τη συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου και τον αριθμό των ατόμων που πεθαίνουν από αυτόν», δήλωσε η καθηγήτρια Ουέντι Ατκιν, από το Τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου του Ιmperial College του Λονδίνου, η οποία ηγήθηκε της μελέτης. «Καμία άλλη προληπτική εξέταση για το παχύ έντερο δεν έχει δείξει να είναι τόσο αποτελεσματική».

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...