Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2011

Χείρα βοηθείας,... από Ιαπωνία σε Ελλάδα

Θετική σε σχέδιο με λογικό απόθεμα χρημάτων, που θα παρέχει στις αγορές ασφάλεια για το ελληνικό χρέος, η Ιαπωνία. "Θα μοιραστούμε το φορτίο", δηλώνει ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών
Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιουν Αζούμι, δήλωσε πως οι χώρες τις ευρωζώνης χρειάζονται ένα ορθολογικό σχέδιο, που θα κατευνάσει την παγκόσμια ανησυχία.

"Εάν υπάρχει ένα σχέδιο που να βασίζεται σε μία σταθερή πορεία, περιλαμβάνει ένα λογικό απόθεμα χρημάτων και μπορεί να παρέχει στον κόσμο και τις αγορές μία αίσθηση ασφάλειας σχετικά με το ελληνικό χρέος, δε θα απορρίψω την πιθανότητα η Ιαπωνία να μοιραστεί λίγο από το φορτίο", δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο, ο Αζούμι αναφέρθηκε στην αγορά από την Ιαπωνία νέων ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.
Σημειώνεται, ότι η Ιαπωνία επένδυσε περίπου 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ, το 20% του συνολικού ποσού, κατά την έκδοση ομολόγων του EFSF το πρώτο εξάμηνο του έτους, για τη στήριξη της Ισλανδίας και την Πορτογαλίας.
Πηγή του υπουργείου επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Αζούμι στο BBC.
Αναλυτές αναφέρουν στο βρετανικό δίκτυο, ότι η προθυμία της Ιαπωνίας να προσφέρει "χείρα βοηθείας" στην Ελλάδα, προέρχεται από το γεγονός ότι θέλει να εξασφαλίσει την σταθερότητα στην περιοχή, αφού η Ευρώπη είναι σημαντική αγορά για τις ιαπωνικές εξαγωγές και κατά συνέπεια, υπάρχει ανησυχία εάν δε βρεθεί σύντομα λύση στο ελληνικό χρέος, να πλήξει την ιαπωνική ανάπτυξη.
"Εάν η οικονομική αναταραχή εξαπλωθεί από την Ευρώπη στον υπόλοιπο κόσμο, η Ιαπωνία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη", δήλωσε ο Μασάκι Κάννο της JP Morgan, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις πτώσεις που προκαλεί η κρίση στο χρηματιστήριο του Τόκιο.
Στην ανάγκη ενίσχυσης των πόρων του EFSF αναφέρθηκε χθες Δευτέρα, και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.
Το EFSF διαθέτει σήμερα 440 δισεκατομμύρια δολάρια, κεφάλαιο που δεν επαρκεί για τη στήριξη χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που απειλούνται επίσης από την κρίση χρέους.
Το δημοσίευμα του BBC αναφέρεται ακόμη στη συνάντηση των G20 για το ελληνικό χρέος, σημειώνοντας πως μεταξύ των ιδεών που έπεσαν στο "τραπέζι" των διαπραγματεύσεων, είναι και το "κούρεμα" του χρέους κατά 50%, κάτι που ισοδυναμεί με συντεταγμένη χρεοκοπία.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του διέψευσε τα σενάρια, χαρακτηρίζοντας "λυπηρό" το γεγονός ότι αναγκάζεται να διαψεύδει κάθε ημέρα δημοσιεύματα και σχόλια ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που αναφέρονται με εντυπωσιακή ευκολία σε σενάρια "συντεταγμένης χρεοκοπίας" της χώρας.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...