Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2011

Τουρκικές έρευνες στην... ελληνική υφαλοκρηπίδα

Η Τουρκία εξέδωσε ναυτική αγγελία για διεξαγωγή ερευνών από νορβηγικό πλοίο, νοτίως του Καστελόριζου.
Με διάβημα στην Άγκυρα απαντά η Αθήνα στην έκδοση από την Τουρκία ναυτικής αγγελίας (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο σε περιοχή, που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νοτίως του Καστελόριζου.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την Τουρκία την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.
Επίσης, η ελληνική πρεσβεία στο Όσλο θα ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας και την πλοιοκτήτρια εταιρεία, προκειμένου να γνωστοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις.
Όπως έγινε γνωστό, σήμερα εκδόθηκε NAVTEX για τη διεξαγωγή ερευνών από το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο “Bergen Surveyor” και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Νωρίτερα, “άκυρη και άνευ περιεχομένου” χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας την ανακοίνωση περί πρόθεσης της Τουρκίας να συνάψει “συμφωνία” οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...