Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 01, 2011

Γενετική ιδιοτροπία αφήνει τους φορείς πετσί και κόκαλο


Ερευνητές από την Μ.Βρετανία και την Ελβετία ανακάλυψαν ότι όσοι διαθέτουν περισσότερα αντίγραφα συγκεκριμένων γονιδίων έχουν αυξημένες πιθανότητες όχι απλά να μην παχαίνουν αλλά να είναι λεπτοί σε σημείο τέτοιο όμως που το βάρος τους να βρίσκεται κάτω από τα κανονικά όρια. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται γενετικά αίτια για την λιποσαρκία.

Το «λιποβαρές» DNA

Επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου και του πανεπιστημίου της Λωζάνης διαπίστωσαν ότι ο διπλασιασμός ενός τμήματος του χρωμοσώματος 16 που διαθέτει χιλιάδες γονίδια σχετίζεται με το να έχει κάποιος βάρος κάτω του κανονικού. Προηγούμενη έρευνα είχε καταλήξει στο αντίστροφο συμπέρασμα: είχε διαπιστωθεί ότι τα άτομα με απουσία ενός αντιγράφου αυτών των γονιδίων είναι 43 φορές πιο πιθανό να είναι υπερβολικά παχύσαρκα.

«Αν ένα παιδί δεν τρώει (και δεν παίρνει βάρος) δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι ευθύνονται για αυτό οι γονείς που κάνουν κάτι λάθος αλλά ενδέχεται η κατάσταση αυτή να έχει γονιδιακή προέλευση» αναφέρει ο Φίλιπ Φρόγκελ του Imperial College που ήταν επικεφαλής της έρευνας στην οποία οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA 95 χιλιάδων ατόμων.

Πιο συχνό φαινόμενο στους άνδρες

Κανονικά, ένας άνθρωπος φέρει για κάθε χρωμόσωμα ένα αντίγραφο που κληρονομεί από τον πατέρα του και ένα από την μητέρα του. Όμως κάποιες φορές ορισμένα τμήματα ενός χρωμοσώματος είτε δημιουργούν αντίγραφά τους είτε διαγράφονται με αποτέλεσμα να υπάρχει ανώμαλη δοσολογία γονιδίων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές ένα στα δύο χιλιάδες άτομα έχουν διπλασιασμό ενός τμήματος του χρωμοσώματος 16 που περιέχει 28 γονίδια αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις πιθανότητες να είναι κάποιος πολύ αδύνατος.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την πρόσληψη βάρους εξαιτίας αυτής της γονιδιακής ιδιαιτερότητας σε σχέση με τις γυναίκες. Οι άνδρες είναι 23 φορές πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ενώ οι γυναίκες πέντε φορές.

Άλλες παρενέργειες

Εκτός από τα προβλήματα με το βάρος ο διπλασιασμός του συγκεκριμένου τμήματος DNA συνδέεται και με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Διαπιστώθηκε ότι το 25% όσων έχουν αυτό τον διπλασιασμό στο συγκεκριμένο τμήμα έχουν μικροκεφαλία, δηλαδή το κρανίο και ο εγκέφαλός τους έχουν πολύ μικρό μέγεθος γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης νευρολογικών διαταραχών ενώ επίσης συνδέεται με μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Ο διπλασιασμός του συγκεκριμένου τμήματος σε προηγούμενες έρευνες έχει συνδεθεί επίσης με σχιζοφρένεια και αυτισμό. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature και οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψη θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ανορεξία, αλλά και την παχυσαρκία.

Βήμα Science

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...