Σάββατο, Σεπτεμβρίου 03, 2011

Σύσταση ενδιάμεσης τράπεζας για την προστασία των καταθετών


Τη δημιουργία ενδιάμεσης Τράπεζας (bridge bank), που θα αναλάβει να προστατεύσει τους καταθέτες τραπεζών που πτωχεύουν καθώς και αυξημένες εποπτικές αρμοδιότητες στην Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου
Οικονομικών, που κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Για την Τράπεζα της Ελλάδος
Με βάση τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να ζητά μέχρι και προληπτικά, από τράπεζες που εμφανίζουν προβλήματα, να προχωρήσουν άμεσα σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές και να εκπονήσουν σχέδια εξυγίανσης.
Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να διορίσει επίτροπο σε κάποια τράπεζα, εφόσον εντοπίσει παραβίαση κανονισμών για προβλέψεις, κεφαλαιακή επάρκεια ή διαπιστώνει ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα εξυγίανσης.
Παράλληλα, η ΤτΕ θα μπορεί να υποχρεώσει μια τράπεζα μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία σε άλλο νομικό ή φυσικό πρόσωπο για όσο καιρό ορίσει.
Για την ενδιάμεση τράπεζα
Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης τράπεζας (bridge bank). Στην ουσία, οι ρυθμίσεις αφορούν μόνο τις μικρές τράπεζες, καθώς τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα καλύπτουν τις ανάγκες τους με κεφάλαια του EFSF.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, πριν μια τράπεζα τεθεί σε διαδικασία πτώχευσης, θα μπορεί να μεταβιβάζει τα υγιή περιουσιακά της στοιχεία σε άλλο εταιρικό μόρφωμα. Μέσω της brigde bank, θα πωλούνται τα υγιή τμήματα της τράπεζας από την οποία προέρχεται για την κάλυψη των απαιτήσεων του προβληματικού τμήματος της τράπεζας.
Η νέα τράπεζα θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, με βάση και πιστοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη κι αν δεν καλύπτει πλήρως τους κανονισμούς σύστασης και λειτουργίας ενός πλήρους τραπεζικού ιδρύματος.
Στη συνέχεια, η νέα αυτή τράπεζα με κρατική εποπτεία θα διαχειριστεί το ενεργητικό και το παθητικό της Τράπεζας η οποία βρίσκεται υπό πτώχευση.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...