Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 09, 2011

Παραιτήθηκε,... από την ΕΚΤ ο Γιούργκεν Σταρκ



Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο Γιούργκεν Σταρκ, επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Aιτία της παραίτησης του κορυφαίου στελέχους της τράπεζας είναι η διαφωνία του σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης από την κεντρική τράπεζα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο 63χρονος Σταρκ παραιτήθηκε «για προσωπικούς λόγους», σχεδόν τρία χρόνια πριν από τη λήξη της οκταετούς θητείας του. Θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστεί ο διάδοχός του, δηλαδή το αργότερο ως το τέλος του 2011.
Νωρίτερα, πηγές είχαν αναφέρει σε διαφορετικά πρακτορεία ειδήσεων πως ο Σταρκ επρόκειτο να παραιτηθεί εξαιτίας της «ρήξης» του με τα υπόλοιπα στελέχη της ΕΚΤ για το ζήτημα.

Ο Γιούργκεν Σταρκ ήταν μέλος της ΕΚΤ από τον Ιούνιο του 2006 και η θητεία του θα έληγε στις 31 Μαϊου 2014.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αφότου ενημέρωθηκε για την απόφαση του κ. Σταρκ να παραιτηθεί, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον τραπεζίτη για τη συνεισφορά του όλα αυτά τα χρόνια.
Πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση Γερμανού αξιωματούχου από την ΕΚΤ φέτος, έπειτα από την αποχώρηση του Άξελ Βέμπερ. Ο Σταρκ συγκαταλέγεται στους σφοδρότερους επικριτές του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα, ήδη από την έναρξή του το Μάιο.
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως οι αγορές θα δουν αρχικά την αποχώρηση του Σταρκ ως πλήγμα στην ισχύ της ΕΚΤ. Ενδεικτικά, ο Μάνφρεντ Νόιμαν του Πανεπιστημίου της Βόννης ανέφερε στο Reuters πως η παραίτηση Σταρκ «δείχνει τα τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό της ΕΚΤ».

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Γερμανοί έχουν πρόβλημα με την κατεύθυνση που ακολουθεί η ΕΚΤ» είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό εξαμήνου ενώ ενισχύθηκε η πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών.


Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γεργκ Ασμουσεν φέρεται ως διάδοχος του παραιτηθέντα Γιούργκεν Σταρκ στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο Reuters.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...