Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2011

Πρωτεύουσα των ειδών - εισβολέων,... και επισήμως η Φλόριντα



Μετά από 20 ολόκληρα χρόνια μελετών, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα βεβαιώθηκαν: η αμερικανική πολιτεία είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα των ειδών - εισβολέων. Τον τελευταίο αιώνα, η παρουσία ερπετών και αμφιβίων που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί, έχει καταστροφικές συνέπειες για το τοπικό οικοσύστημα.

«Οι περισσότεροι κάτοικοι της Φλόριντα δεν γνωρίζουν όταν βλέπουν ένα ζώο εάν πρόκειται για αυτόχθονο ή αλλόχθονο είδος και, δυστυχώς, κάποια από αυτά δεν ανήκουν εδώ και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα», λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Κένεθ Κρίσκο. «Καμία άλλη περιοχή στον κόσμο δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο εμείς και οι ισχύοντες νόμοι πολύ απλά δεν μπορούν να επιβληθούν ώστε να ανασχεθεί αυτή η τάση».
Οι ερευνητές είδαν ότι από το 1863, 137 αλλόχθονα είδη αμφιβίων και ερπετών - σαύρες, φίδια, χελώνες κ.ο.κ.- έχουν εισαχθεί στο οικοσύστημα της Φλόριντα. «Η εισβολή των σαυρών υπήρξε ιδιαίτερα καθοριστική, αν αναλογιστεί κανείς ότι εμείς εδώ διαθέτουμε μόλις 16 είδη», λέει ο Κρίσκο. «Οι σαύρες μπορούν να προκαλέσουν εξίσου μεγάλη ζημιά με έναν πύθωνα: κινούνται ταχύτερα από τα φίδια, μπορούν να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις και βρίσκονται διαρκώς εν κινήσει, σε αναζήτηση του επόμενου γεύματός τους».
Από αυτά τα 137 είδη, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να «αναχαιτίσουν» μόλις 3, πριν εξαπλωθούν στην άγρια φύση. Όσο και εάν προσπάθησαν ωστόσο να εξουδετερώσουν κάποιο, δεν τα κατάφεραν. «Είναι λες και κάποιος τρελός επιστήμονας έφερε τα είδη αυτά εδώ από ολόκληρο τον κόσμο για να δει τι θα γίνει», εξηγεί ο Κρίσκο. «Θα μας πάρει ακόμη περισσότερες δεκαετίες να διαπιστώσουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της εισαγωγής τους εδώ».
Το πρώτο ξένο είδος που εισήχθη στην αμερικανική πολιτεία ήταν ο βάτραχος του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με την έκθεση του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, αυτό το είδος που έχει τις ρίζες του στις Δυτικές Ινδίες, ήρθε το 1887 μέσω φορτηγών πλοίων από την Κούβα. Μέχρι και τη δεκαετία του 1940, αυτός ήταν ο κατεξοχήν τρόπος εισαγωγής αλλοχθόνων ειδών.
Από τη δεκαετία του 1970, το 84% των ξένων ειδών εισάγονται στην πολιτεία ως... κατοικίδια. Και παρότι στη Φλόριντα κάτι τέτοιο είναι παράνομο, οι υπαίτιοι δεν διώκονται ποινικά εκτός κι αν πιαστούν επ' αυτοφώρω. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και το πρόβλημα είναι γνωστό, ποτέ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...