Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2011

Χρώμα & προστασία...

Η πληθώρα των νέων προϊόντων δίνει τη δυνατότητα χρωματισμού και ανανέωσης της εικόνας κάθε επιφάνειας, ωστόσο η έλλειψη τεχνικών γνώσεων οδηγεί συχνά σε λανθασμένες επιλογές.
Χρώμα & προστασία To χρώμα όταν απλωθεί σε μια επιφάνεια σχηματίζει ένα συνεκτικό,
αδιαφανές ή διαφανές φιλμ που έχει πρόσφυση σε αυτή. Ως υλικό
είναι συνήθως σε υγρή μορφή και προσφέρει στις επιφάνειες προστασία, ενώ με τις διάφορες αποχρώσεις του τις αναδεικνύει. Επιπλέον, προστατεύει τις επιφάνειες από τη φθορά που προκαλούν παράγοντες όπως ο ήλιος, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η υγρασία, οι ρύποι, η σκόνη, η μούχλα, η σκουριά, τα χημικά ή οι μηχανικές καταπονήσεις. Παράλληλα έχει και διακοσμητικό ρόλο, βελτιώνοντας το αισθητικό αποτέλεσμα της κάθε επιφάνειας. Έτσι, το χρώμα μπορεί να μεταβάλει την ατμόσφαιρα ενός χώρου ή ακόμη να «αλλάξει» τις διαστάσεις του, να επηρεάσει τη διάθεση των ανθρώπων, να τονίσει ή να «δέσει» μεταξύ τους τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία, αλλά και να φωτίσει τα δωμάτια, δίνοντας σε αυτά ξεχωριστή προσωπικότητα.

Επιφάνειες από σκυρόδεμα


Οι επιφάνειες από σκυρόδεμα και ιδιαίτερα η εξωτερική τοιχοποιία παρουσιάζει ρωγμές που οφείλονται στην υγρασία (συχνά και σε κατασκευαστικές αστοχίες) με αποτέλεσμα μαζί με το υπόστρωμα να φθείρεται και το χρώμα. Προκειμένου να προληφθούν οι ρωγμές πρέπει να εφαρμόζεται υγρομόνωση και στεγάνωση.

Ξύλινες επιφάνειες

Οι εξωτερικές ξύλινες επιφάνειες πρέπει να προστατεύονται από τα έντομα, τους μύκητες, την υγρασία και την ηλιακή ακτινοβολία. Για τη συντήρηση του ξύλου χρησιμοποιούνται ειδικά εμποτιστικά προϊόντα που διεισδύουν στους πόρους του ξύλου. Τα συντηρητικά βερνίκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο αφήνουν μια μεμβράνη η οποία επιτρέπει την έξοδο της υγρασίας ενώ εμποδίζει την είσοδό της από την ατμόσφαιρα προς το ξύλο. Τα βερνίκια αυτά πρέπει να περνιούνται σε τρεις στρώσεις.

Πέτρινες επιφάνειες και επιφάνειες από πλακάκια


Οι πέτρινες επιφάνειες και οι επιφάνειες από πλακάκια πρέπει να επαλείφονται με εμποτιστικά προϊόντα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στιλβωτικό που θα τονώσει το χρώμα τους και θα διατηρηθούν λεία, ενώ θα τα προστατεύσει από την ηλιακή ακτινοβολία και την τριβή.
Ανακαινίσεις
Σε περίπτωση που θέλουμε να ξαναβάψουμε έναν τοίχο όπου είχε περαστεί πλαστικό χρώμα, πρέπει να περαστεί πρώτα υγρή αμμωνία και μετά το πλαστικό χρώμα. Πάνω από παλιά πλαστική βαφή δεν ενδείκνυται η εφαρμογή υδροχρώματος.

  • Εάν επιθυμούμε να ξαναβάψουμε έναν τοίχο όπου είχε περαστεί με υδρόχρωμα, το παλιό χρώμα πρέπει να απομακρυνθεί (το βρέχουμε και το ξύνουμε). Εάν θέλουμε να περάσουμε πλαστικό χρώμα, το ασταρώνουμε (τουλάχιστον 10 ώρες μετά το βρέξιμο της επιφάνειας) και μετά από μία μέρα εφαρμόζουμε το πλαστικό χρώμα.
  • Σε περίπτωση που χρειάζεται να ξαναβάψουμε επιφάνεια όπου είχε περαστεί ριπολίνη, πρέπει πρώτα να τρίψουμε, να περάσουμε ένα χέρι βελατούρας, να ξανατρίψουμε και κατόπιν να περάσουμε τη νέα βαφή.
  • Τα ελαιοχρώματα αντέχουν πολύ λιγότερο από τα πλαστικά χρώματα, έχουν οσμή και κατά περιπτώσεις μπορεί να είναι και τοξικά.
mastoremata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...