Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 01, 2011

Σε μοναχική πορεία ανάκαμψης η Γερμανία...


Σε μοναχική πορεία ανάκαμψης η Γερμανία 

Η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου στην ευρωζώνη μεγεθύνει τα προβλήματα συνοχής μεταξύ των χωρών
Η οικονομία της Γερμανίας παραμένει ισχυρή. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα στατιστικά που δημοσιοποιήθηκαν για το ρυθμό ανάπτυξης, την απασχόληση και το βιομηχανικό κλάδο της χώρας.

Ωστόσο τα στοιχεία αυτά έχουν διπλή ανάγνωση. Διότι μπορεί η σταθερή ανάκαμψη της Γερμανίας να «φρενάρει» τις ανησυχίες που δημιουργεί η κρίση στις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης, όμως την ίδια στιγμή η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου στην ευρωζώνη μεγεθύνει τα προβλήματα συνοχής μεταξύ των χωρών και υποσκάπτει την ίδια την ύπαρξη της νομισματικής ένωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες εκθέσεις της στατιστικής υπηρεσίας Destatis οι παραγγελίες του βιομηχανικού κλάδου, που αποτελεί την ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας, σημείωσαν αύξηση 9% τον περασμένο Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ η συνολική αξία αγαθών και υπηρεσιών (εγχώριο προϊόν) κατέγραψε αύξηση 2,7% το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Βέβαια ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας παρέμεινε την ίδια περίοδο οριακά θετικός (0,5%). Ωστόσο εκτιμάται ότι στο τέλος του 2011 ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί κοντά στο 2%. Την ίδια στιγμή τα ποσοστά της ανεργίας κινήθηκαν και τον Αύγουστο στα χαμηλότερα επίπεδα της 20ετίας (7%) με προοπτικές περαιτέρω μείωσης το 2012.

Όπως παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές και εταιρείες όπως ο ασφαλιστικός κολοσσός Allianz «η ανάπτυξης μπορεί να μην είναι θεαματική αλλά έχει γερές βάσεις». Το γεγονός αυτό αποδίδεται εν πολλοίς στο «ευέλικτο μοντέλο απασχόλησης» που εφαρμόζεται στη χώρα δίνοντας τη δυνατότητα περιστασιακής μείωσης του εργάσιμου χρόνου (και των αποδοχών) σε περιόδους ύφεσης ενώ παρέχουν στον εργοδότη μια πλειάδα επιλογών σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης του προσωπικού.

Όμως οι φόβοι από τη «μοναχική ανάκαμψη» της Γερμανίας είναι δύο: αφενός διευρύνουν το χάσμα με τις «μη ανταγωνιστικές» οικονομίες του Νότου και αφετέρου δημιουργούν «μη διατηρήσιμες» προοπτικές για την ίδια τη χώρα καθώς δεν μπορεί να υπολογίζει στις αγορές της υπόλοιπης ευρωζώνης που παραμένει σε ύφεση.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...