Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2011

Κύτταρα ποντικού,... στη θεραπεία της κώφωσης

Ελπίδες για θεραπεία σε άτομα με κώφωση δίνει νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι κατάφεραν να μετατρέψουν βλαστοκύτταρα ποντικών, σε τριχοειδή αισθητικά κύτταρα του κοχλία.
βλαστοκυττάρων, ελπίζεται ότι θα έχει εφαρμογή και στους ανθρώπους, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να θεραπευτούν μελλοντικά πολλές περιπτώσεις κώφωσης που οφείλονται στα συγκεκριμένα μικρο-όργανα.
Η ανακάλυψη έγινε στο Πανεπιστήμιο του
Στάνφορντ της Καλιφόρνιας και οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν πλέον σε πειράματα με αντίστοιχα ανθρώπινα κύτταρα που εμπλέκονται στην ακοή.
Τα τριχοειδή κύτταρα του κοχλία όταν καταστραφούν, δεν μπορούν να αντικατασταθούν.
Η νέα έρευνα δίνει όμως ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει αναδόμηση αυτών των κυττάρων.
Η μέθοδός των αμερικανών επιστημόνων περιλαμβάνει την λήψη ανθρώπινων πολυδύναμων κυττάρων από ασθενείς με προβλήματα ακοής και την μετατροπή τους στο εργαστήριο σε κύτταρα που θα αποκαταστήσουν την ακοή.
Οι ερευνητές οραματίζονται φάρμακα, που είτε θα αναγκάζουν τα κύτταρα της ακοής να αναγεννιούνται, είτε θα ενεργοποιούν τα αδρανή βλαστοκύτταρα στο αυτί του πάσχοντος.
Θα ήταν επίσης δυνατό να αναπτυχθούν τα αναγεννημένα κύτταρα εκτός του οργανισμού του ασθενούς και να τοποθετούνται στη συνέχεια στο αυτί του, αλλά ακόμα δεν έχει τελειοποιηθεί η αναγκαία τεχνική για κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ντέηβιντ Κόρεϊ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία ακόμα για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα για τους ανθρώπους, αλλά υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Cell.
Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...