Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2011

Επιστρατεύουν κινούμενα σχέδια,... κατά της παχυσαρκίας


Μία πρωτότυπη καμπάνια κατά της παχυσαρκίας πρόκειται να κάνει το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, αφού μελετά να χορηγήσει τη δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων για ενήλικες «The Simpsons», προκειμένου οι πρωταγωνιστές να τρώνε υγιεινά και να ασκούνται.
Η σημαδιακή αυτή μεταστροφή θα συμβεί τουλάχιστον για έναν αριθμό επεισοδίων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 640.000 λίρες από το βρετανικό υπουργείο Υγείας και θα προβληθούν από το Channel 4 από την επόμενη εβδομάδα έως τα Χριστούγεννα.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των επεισοδίων και στην εκστρατεία «Change4Life», ο υπουργός δημόσιας υγείας Gillian Merron διευκρίνισε πως «αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά το ζήτημα της καταπολέμησης της παχυσαρκίας και αναζητούμε πάντα νέους και πρωτότυπους τρόπους για να απευθυνθούμε στο ακροατήριο-στόχο μας. Και οι Simpsons είναι μια πολύ δημοφιλής οικογένεια η οποία αντιμετωπίζει ορισμένες από τις καθημερινές προκλήσεις που συναντούν οι σύγχρονες οικογένειες».
Όσον αφορά στο επικοινωνιακό μέρος της «υπόθεσης» ο Καθηγητής Gerard Hastings, διευθυντής του ινστιτούτου κοινωνικού μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου του Stirling εξηγεί στους Times ότι «είναι καλό που η υγεία συνδυάζεται με κάτι ασεβές και αστείο αντί με κάτι σοβαροφανές. Δεν είναι το τι λέγεται αλλά ποιος το λέει αυτό που έχει σημασία και το γεγονός ότι οι Homer και Bart Simpson περνάνε έμμεσα το μήνυμα είναι πολύ σημαντικό»
Στον αντίποδα βρέθηκε το άρθρο του Neville Rigby στον Guardian, καθώς θεωρεί ότι η παχυσαρκία αποτελεί σύμπτωμα των πολύ βαθιών και δομικών αλλαγών που έχουν επέλθει στην κοινωνία εδώ και δεκαετίες και ότι η «σπατάλη» 640.000 λιρών εν μέσω οικονομικής κρίσης για «ανακοινώσεις δημόσιας υγείας» είναι προφανώς πιο εύκολος δρόμος από την αντιμετώπιση των πολλαπλών παραγόντων που οδηγούν στην παχυσαρκία.
«Δεν νομίζω ότι ο Homer Simpson θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας από όση είχε ο Ποπάυ στη προώθηση κατανάλωσης σπανακιού», σχολιάζει ο κ. Rigby.
Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...