Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 09, 2011

Αν έρθει σπίτι σου ο κινέζος πρόεδρος…


Αν έρθει σπίτι σου ο κινέζος πρόεδρος… μην ξυριστείς!

Τα απρόβλεπτα μιας «αυθόρμητης» επίσκεψης του Χου Τζιντάο στο σπίτι ενός φτωχού αγρότη
Στιγμιότυπο της κινεζικής τηλεόρασης, από την στημένη συνάντηση του Χου Τζιντάο (δεξιά) με τον 70χρονο αγρότη.
Τι πρέπει να κάνεις αν σε επισκεφτεί ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο; Τί επιτάσσει το εθιμοτυπικό «σαβουάρ βιβρ» στην περίπτωση που ο ανώτατος άρχοντας της χώρας αποφασίσει να πραγματοποιήσει μια - όχι και - τόσο - αυθόρμητη επίσκεψη στο «φτωχικό» σου;
Σύμφωνα με επίσημο διπλωματικό έγγραφο που διέρρευσε στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο WikiLeaks, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο ενημέρωσε το Νοέμβριο του 2009 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μία «αυθόρμητη» επίσκεψη του κ. Χου στο σπίτι κάποιου φτωχού αγρότη, το 2007. Το έγγραφο ήταν εμπιστευτικό και είχε τίτλο «Οταν ο Χου Τζιντάο έρχεται για δείπνο». Μεταφέρει πληροφορίες από συνομιλία αμερικανού διπλωμάτη με πρώην στέλεχος του κινεζικού ΚΚ.
Η κινεζική «πηγή» εκμυστηρεύθηκε ότι η επίσκεψη στο σπίτι του 70χρονου αγρότη Λι Τσάι στην επαρχία Γκανσού προετοιμαζόταν πολλές εβδομάδες πριν, ώστε όλα να είναι στην εντέλεια. Ωστόσο, πολλά πήγαν στραβά.
Οι image maker του κινέζου προέδρου είπαν στον αγρότη να μην... ξυριστεί για κάμποσες μέρες. Ως δικαιολογία προέβαλαν το ότι ήθελαν να φαίνεται πιο καταπονημένος δίπλα του, ενώ τόνισαν με αυστηρότητα να μην «σουλουπώσει» ή καθαρίσει το σπίτι του την ημέρα της επίσκεψης. Επίσης τοποθέτησαν μία σύγχρονη κουζίνα για να μαγειρέψει η αγροτική οικογένεια μία τοπική σπεσιαλιτέ με πατάτες, το βασικό προϊόν της συγκεκριμένης επαρχίας.
Πράγματι ο αγρότης έμεινε... αξύριστος, άφησε το σπίτι του σχετικά ατακτοποίητο και η γυναίκα του μαγείρεψε στην καινούργια κουζίνα - για την οποία δεν έγινε γνωστό εάν οι άνθρωποι του προέδρου την άφησαν στο σπίτι ή την πήραν πίσω.
Πάνω στο τηλεοπτικό γύρισμα όμως, εμφανίστηκε ο απρόβλεπτος παράγοντας: ήταν η εγγονή του κ. Λι. Ο κινέζος πρόεδρος της πρόσφερε μια πατάτα. Το παιδί όχι μόνον αρνήθηκε αλλά γύρισε και του απάντησε με περίσσιο θράσος : «Οχι, σιχαίνομαι να τρώω συνεχώς πατάτες»!
Η σκηνή αυτή κόπηκε φυσικά από το τελικό μοντάζ για να συμπεριληφθεί μια άλλη σκηνή, αφού οι αξιωματούχοι έπεισαν το κορίτσι να δεχτεί να φάει μια πατάτα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες...
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...