Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2011

Η οστεοπόρωση,... δεν είναι γένους θηλυκού


Η οστεοπόρωση δεν έχει φύλο: αυτό προκύπτει από νέα μελέτη στην χώρα μας που δείχνει πως ένας στους δύο άνδρες που έχει κλείσει τα 50 του χρόνια πάσχει από την συγκεκριμένη νόσο. Μετά τα ευρήματα αυτά, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των πολιτών που θεωρούν την οστεοπόρωση αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση.
Άλλωστε, τα ευρήματα της ελληνικής έρευνας συμφωνούν απόλυτα με διεθνή δεδομένα που δείχνουν πως οι μεσήλικες άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από οστεοπόρωση παρά να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

Παράλληλα, από μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό φαίνεται πως οι άνδρες άνω των 50 – 60 ετών έχουν ίδιες πιθανότητες με τις γυναίκες να…πονέσουν από κάταγμα που οφείλεται στην εμφάνιση οστεοπόρωσης.
Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας που έγινε στην χώρα μας, η οποία σχεδιάστηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μεταβολισμού τον Οστών και το Εργαστήριο Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ειδικότερα στην έρευνα συμμετείχαν 1067 ασθενείς από όλη την Ελλάδα και 93 γιατροί (ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, ορθοπεδικοί, παθολόγοι). Οι ασθενείς, ηλικίας 50 ετών και άνω, υποβλήθηκαν σε έλεγχο οστικής πυκνότητας, είτε λόγω βεβαρημένου ιστορικού, είτε μετά από προτροπή γιατρού, είτε προληπτικά.
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: περισσότεροι από τους μισούς άνδρες (55%) που είχαν κάνει μέτρηση οστικής πυκνότητας διαγνώστηκαν τελικά με οστεοπόρωση !

Όπως εξήγησαν κατά την παρουσίαση της μελέτης, ο ενδοκρινολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων και Μέλος τoυ Δ.Σ της ΕΕΜΜΟ κ. Γιώργος Τροβάς και ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων κ. Νίκος Παπαϊωάννου, «οι επιβαρυντικοί παράγοντες εμφάνισης οστεοπόρωσης που ανεδείχθησαν με στατιστικά σημαντική διαφορά από τη μελέτη ήταν μεταξύ άλλων η ηλικία, η κληρονομικότητα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ανεξάρτητα από τη λήψη κορτιζόνης».

Αντίθετα, το φυσιολογικό σωματικό βάρος, η ισορροπημένη διατροφή (πλούσια σε φρούτα και λαχανικά) και η τακτική σωματική άσκηση σε νεαρή ηλικία αναδεικνύονται σε σημαντικούς προστατευτικούς παράγοντες ενάντια στην οστεοπόρωση.

Η έλλειψη ενημέρωσης οδηγεί σε...κάταγμα
Έλλειψη ενημέρωσης διαπιστώνουν οι ειδικοί στην χώρα μας, με τους άνδρες να κλείνουν τα μάτια τους στην απειλή της οστεοπόρωσης.

Μοιραία η διάγνωση της πάθησης γίνεται αφού προηγηθεί ένα κάταγμα, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό του προβλήματος είναι η απλή εξέταση της μέτρησης της πυκνότητας των οστών.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης συνίσταται συνήθως στη χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D, ενώ θέση στην αγωγή έχουν και τα διφωσφονικά φάρμακα όπως η ρισεδρονάτη κ.α.
Επιμέλεια: Μάρθα Καϊτανίδη, mkaitanidi@dolnet.gr
tanea 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...