Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2011

Η αναμέτρηση,... των «υπερδυνάμεων της γνώσης»


Η γνώση είναι (οικονομική) δύναμη, και η «κούρσα» για την κατάκτησή της σε όλο τον κόσμο γίνεται όλο και πιο σκληρή.
Σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη, Κίνα και ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ιδιαίτερος αγώνας: πρόκειται για το «κυνήγι» της καινοτομίας και της έρευνας πάνω στις νέες τεχνολογίες, που λαμβάνει χώρα με τη μορφή των επενδύσεων στον χώρο των πανεπιστημίων και της εκπαίδευσης γενικότερα.
Το ζητούμενο είναι τα «συστατικά» τα οποία, όπως στην περίπτωση της Google, θα μετατρέψουν ένα πανεπιστημιακό project σε μία πανίσχυρη εταιρεία- δημιουργώντας θέσεις εργασίας προς αντικατάσταση αυτών που χάθηκαν κατά την οικονομική κρίση.
Το να μην επενδύσει κάποιος στη γνώση πλέον θεωρείται «αδιανόητο», κατά τη Μαιρ Γκέγκεν- Κουήν, Ευρωπαία Επίτροπο για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, η οποία θεωρεί ότι είναι καθήκον της Ε.Ε. να παραμείνει μέσα στην κούρσα της μετατροπής ιδεών σε βιομηχανίες.
Η Γκέγκεν- Κουήν ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την εκκίνηση προγραμμάτων μέσα στο 2012, με στόχο την υποστήριξη 16.000 πανεπιστημίων, ερευνητικών ομάδων και επιχειρήσεων. Ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της έρευνας θα χρειαστούν για να μπορεί η Ε.Ε. να παραμείνει σε «αρένες» όπως η υγεία, η ενέργεια και η ψηφιακή οικονομία.
Η Επίτροπος κάνει λόγο για «έκτακτη ανάγκη καινοτομίας» : «στην Κίνα βλέπεις παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο στις 6.30 το πρωί και να φεύγουν στις 8 και 9 το βράδυ, κάνοντας μαθήματα επιστήμης, τεχνολογίας και μαθηματικών. Οφείλει να αναρωτηθεί κανείς, θα έκαναν κάτι τέτοιο παιδιά στην Ευρώπη; Αυτός είναι ο ανταγωνισμός που υπάρχει εκεί έξω. Πρέπει να ανταποκριθούμε- και οι χώρες μέλη πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η οικονομία της γνώσης είναι η οικονομία που πρόκειται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στο μέλλον, ότι είναι ο χώρος στον οποίο πρέπει να επενδύσουν».
Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι η πρόκληση για την Ευρώπη είναι να μπορεί να εμπορευματοποιήσει ιδέες όσο επιτυχημένα γίνεται στις ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις του iPhone και του Facebook.
Η Επίτροπος λέει ότι συνειδητοποίησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται από όσους έχουν καινοτόμες ιδέες μετά από μία ομιλία κατά την τελετή απονομής Νόμπελ, που αποτέλεσε μία δριμεία επίθεση εναντίον της γραφειοκρατίας και των εμποδίων που αυτή θέτει. Πλέον, απώτερος στόχος της είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε ερευνητικά κονδύλια και η πραγματοποίηση του οράματος ενός ενιαίου ευρωπαϊκού ερευνητικού χώρου μέχρι το 2014.
Εν όψει των νέων ανησυχιών για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, θεωρεί πως η καλύτερη οδός είναι αυτή της επένδυσης στην επιστημονική έρευνα και τις υψηλές τεχνολογίες και η δημιουργία μίας «Ένωσης Καινοτομίας».
Στη Μ. Βρετανία, ο Ντέηβιντ Γουΐλετς, υπουργός Πανεπιστημίων, πρότεινε μείωση των πλαισίων κανονισμών, που επιβραδύνουν την έρευνα σε τομείς όπως η διαστημική έρευνα. Η γαλλική «απάντηση» ήταν η αύξηση των δαπανών (ύψους 34 δισεκατομμυρίων ευρώ) για το στήσιμο μίας σειράς «δικτύων καινοτομίας», στα οποία πανεπιστήμια, μεγάλες εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα συνενώνονται για να δημιουργήσουν βιομηχανίες που βασίζονται στη γνώση.
Στην Ευρώπη, οι χώρες που πρωτοστατούν στην έρευνα και καινοτομία είναι η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Φινλανδία. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να επενδύσουν μεγαλύτερα κεφάλαια στην εκπαίδευση εάν θέλουν να αποφύγουν μειώσεις θέσεων εργασίας. Στην Ασία, η Κίνα συγκεντρώνει το 12% των αποφοίτων στη σχετική κατάταξη των μεγάλων οικονομιών του κόσμου (περίπου όσο η Μ. Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία μαζί), ενώ οι ΗΠΑ το 26%. Πολύ υψηλά (έκτη θέση) στην κατάταξη βρίσκεται και η Νότια Κορέα.
«Το τρίπτυχο καινοτομίας, εκπαίδευσης και ικανοτήτων είναι εξαιρετικά σημαντικό και υποδεικνύει τόσο το πρόβλημα όσο και τη λύση» σχολίασε σχετικά ο γ.γ του ΟΟΣΑ, Χοσέ Άνχελ Γκουρία σε ομιλία του στο Παρίσι. «Είναι ένας κόσμος αδυσώπητου ανταγωνισμού…πρέπει να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας και να τις θέσουμε σε μία πιο 'έξυπνη' μορφή ανάπτυξης».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...