Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 02, 2011

Δουλειές στη Μαύρη Θάλασσα,... ανοίγονται για τους Ελληνες


Δουλειές στη Μαύρη Θάλασσα ανοίγονται για τους Ελληνες

Η έγκριση υλοποίησης του σχεδίου εμπορικού δικτύου της περιλαμβάνει και τη χώρα μας
Στη Μαύρη Θάλασσα φτάνουν κάποιοι Ελληνες για να εργαστούν
Κάποτε οι εργαζόμενοι από τα Βαλκάνια και άλλες χώρες έρχονταν στην Ελλάδα για να βρουν την τύχη τους, αλλά σήμερα πολλοί από αυτούς φεύγουν και γυρίζουν στην πατρίδα τους, καθώς δεν υπάρχουν πια θέσεις εργασίες, ενώ μαζί με τους αλλοδαπούς μεταναστεύουν και Ελληνες. Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία είναι χώρες που προσελκύουν Ελληνες, ενώ η έγκριση υλοποίησης του σχεδίου εμπορικού δικτύου Μαύρης Θάλασσας, το οποίο περιλαμβάνει και τη χώρα μας θα συμβάλλει θετικά στους Ελληνες εργαζόμενους και επιχειρηματίες, εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς αναμένεται να διευρυνθούν οι εμπορικές σχέσεις των συγκεκριμένων χωρών.

Ειδικότερα, εγκρίθηκε η υλοποίηση σχεδίου με τίτλο «Εμπορικό Δίκτυο Μαύρης Θάλασσας» (Black Sea Trade Net), το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Black Sea Basin 2007-2013». Στην εν λόγω πρωτοβουλία συμμετέχουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της βουλγαρικής πόλης Dobrich, το Επιμελητήριο Εμπορίου, Βιομηχανίας, Ναυτιλίας και Γεωργίας της ρουμανικής πόλης Κοστάντζα (ως βασικός εταίρος), το Εμπορικό Επιμελητήριο Καβάλας, ο ΟΠΕ Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Κέντρο Ανάπτυξης της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας από το Ερεβάν της Αρμενίας, καθώς επίσης εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια από τις τουρκικές πόλεις Τραπεζούντα και Zonguldak.

Στόχος του σχεδίου είναι να προβληθούν οι ευκαιρίες επενδυτικής και οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι ακόλουθες επιμέρους δράσεις:

- Δημιουργία Εμπορικού Άτλαντα Μαύρης Θάλασσας για την προβολή του οικονομικού και εμπορικού περιβάλλοντος στις 5 συμμετέχουσες χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία, Αρμενία).

- Δημιουργία πληροφοριακής ιστοσελίδας και εξειδικευμένης διαδικτυακής βάσης δεδομένων, όπου θα παρέχεται η δυνατότητα online ανταλλαγής προϊόντων επιχειρηματιών της περιοχής.

- Πραγματοποίηση 7 ημερίδων (workshops), μίας σε κάθε συμμετέχουσα περιοχή, με στόχο την ενίσχυση του ενδιαφέροντος για συνεργασία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

- Πραγματοποίηση εκδήλωσης στην Ελλάδα με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με συμμετοχή και των 5 χωρών.

- Δημιουργία έως το Νοέμβριο 2012 δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών (Black Sea Tradenet Network) των επιχειρηματικών κοινοτήτων των πόλεων της περιοχής με 7 σημεία επαφής, ένα δηλαδή σε κάθε συμμετέχουσα περιοχή, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στις πιο πρόσφατες και σχετικές πληροφορίες και υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι στόχος του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Black Sea Basin 2007-2013», το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Μηχανισμού Ευρωπαϊκής Γειτονίας της ΕΕ (ENPI), είναι η δυναμικότερη και βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας. Μεταξύ των ειδικότερων στόχων του προγράμματος περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων των εν λόγω περιοχών. Η διάρκεια υλοποίησης του σχεδίου «Εμπορικό Δίκτυο Μαύρης Θάλασσας» υπολογίζεται σε 18 μήνες (Ιούνιος 2011 - Νοέμβριος 2012), ενώ η κοινοτική χρηματοδότηση καλύπτει το 90% του συνολικού προϋπολογισμού (260.000 ευρώ). 
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...