Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2011

Γυναίκες,... προσοχή στα εγκεφαλικά...

Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 25 ετών δεν ξέρουν ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού, πιστεύουν ότι ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι ο καρκίνος του μαστού και πολλές είναι απολύτως πεπεισμένες ότι τα εγκεφαλικά αποτελούν… ανδρική υπόθεση!
Αυτά είναι τα ανησυχητικά ευρήματα μιας νέας δημοσκόπησης, που αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες αγνοούν τα ουσιώδη για έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας και της ζωής τους.
Στην δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.000 εθελόντριες. Όπως έδειξε, οι περισσότερες θεωρούν τον καρκίνο του μαστού πολύ πιο συχνό απ’ ό,τι τα εγκεφαλικά, όταν η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη: οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό παρά από καρκίνο του μαστού.
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι… πρωταθλήτρια Ευρώπης στα εγκεφαλικά, καθώς κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 35.000 σε άντρες και γυναίκες, όταν τα κρούσματα καρκίνου του μαστού είναι περίπου 4.500.
Όπως εξηγεί η δρ Άντζελα Γκάρντερ, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρών Επειγόντων Περιστατικών, μόλις η μία στις τέσσερις εθελόντριες της νέας μελέτης ήξεραν ότι το εγκεφαλικό μπορεί να εκδηλωθεί με έξι διαφορετικά συμπτώματα, ενώ κατά μέσον όρο πίστευαν ότι ο καρκίνος του μαστού είναι πέντε φορές πιο συχνός από τα εγκεφαλικά.
Το χειρότερο, όμως, είναι πως οι 4 στις 10 δεν είχαν καν σκεφτεί ποτέ ότι και οι γυναίκες παθαίνουν εγκεφαλικό, ενώ η μία στις τέσσερις πίστευαν ακράδαντα πως τα εγκεφαλικά είναι αντρική υπόθεση!
Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και αυτό, διότι οι γυναίκες κατά κανόνα αργούν περισσότερο από τους άντρες να ζητήσουν ιατρική βοήθεια έπειτα από ένα εγκεφαλικό – και οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτό έχει άμεση συνάρτηση με το γεγονός ότι συνήθως δεν τους περνάει καν από το μυαλό ότι το έχουν πάθει!
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...