Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 14, 2011

Βουλγαρία: Ρωμαϊκό συμπόσιο σε... τάφο




Όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για ένα ρωμαϊκό συμπόσιο: ένα φορητό τραπέζι, ένα κομψά στολισμένο κυκλικό πιάτο και ένα μοναδικό αγγείο πόσης, κάτι σαν αρχαίο ποτήρι σαμπάνιας σαμπάνιας, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε αρχαίο τάφο, κοντά στο βουλγαρικό χωριό Μπορίσοβο. Στο ποτήρι εντοπίστηκαν υπολείμματα κρασιού, το οποίο, όπως λένε οι
επιστήμονες, ήταν εισαγωγής (!), από την Ιταλία. Όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, πρόκειται για... την τελευταία κατοικία ενός εύπορου ευγενούς της ρωμαϊκής Θράκης.

Τα κτερίσματα χρονολογούνται μεταξύ 1ου και 2ου αιώνα π.Χ. Οι αρχαιολόγοι που διεξάγουν τις ανασκαφές ανακάλυψαν επίσης ένα στολίδι από άρμα ταφής, παρά το γεγονός ότι οι λαθρανασκαφές που έχουν προηγηθεί σχεδόν το έχουν καταστρέψει.Το στολίδι αποτελείται από τέσσερις αετούς, τα φτερά των οποίων μπλέκονται με κεφάλια δράκων. Κάθε κεφάλι αετού είναι διαφορετικό και η συνολική διακόσμηση, που έχει κι άλλα στοιχεία, αποτελούσε το «μέτωπο» του οχήματος. Στον τάφο βρέθηκαν επίσης μικρά αγγεία με τα δάκρυα των πενθούντων.
Ολόκληρη η περιοχή στο Μπορίσοβο είναι μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος καθώς, όπως προκύπτει από τις ανασκαφές, στην περιοχή υπήρχαν μεγάλοι οικισμοί με πλούσια κοινωνική, οικονομική και εμπορική δραστηριότητα.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...