Αν θέλετε να αποφύγετε τον διαβήτη και την
καρδιοπάθεια, εντάξτε λίγα αμύγδαλα στο καθημερινό διαιτολόγιό σας: μία
νέα μελέτη δείχνει πως μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο
εκδηλώσεως αυτών των νοσημάτων.
Αμερικανοί
ερευνητές επιστράτευσαν 65 πάσχοντες από προδιαβήτη για να μελετήσουν
τις επιδράσεις μιας διατροφής πλούσιας σε αμύγδαλα.
Εάν
δεν αναχαιτιστεί ο προδιαβήτης, μπορεί να εξελιχθεί σε σακχαρώδη
διαβήτη, ο οποίος με τη σειρά του πρέπει να ρυθμίζεται σωστά, ειδάλλως,
προκαλεί βλάβες στα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά.
Όπως
γράφουν στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Διατροφής» (JACN) οι
ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής & Οδοντιατρικής του Νιου
Τζέρσι, που πραγματοποίησαν την μελέτη, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο
ομάδες, η μία εκ των οποίων έτρωγε καθημερινά αμύγδαλα και η άλλη όχι.
Όπως
έδειξε η μελέτη, όσοι έτρωγαν καθημερινά λίγα αμύγδαλα παρουσίασαν
σημαντική αύξηση της ευαισθησίας του οργανισμού τους στην ινσουλίνη
(είναι η ορμόνη που διασπά το σάκχαρο), καθώς και σημαντική μείωση των
επιπέδων της της «κακής» (LDL) χοληστερόλης στο αίμα τους.
Η
LDL είναι αυτή που συσσωρεύεται στις αρτηρίες προκαλώντας στένωση και
οδηγώντας τελικά στην καρδιοπάθεια, που αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου
των διαβητικών ασθενών.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου