Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 07, 2011

Καθεστώς στις ΗΠΑ οι παραβιάσεις δικαιωμάτων των πολιτών


Καθεστώς στις ΗΠΑ οι παραβιάσεις δικαιωμάτων των πολιτών

Απογοητευμένες από τον Ομπάμα δηλώνουν οργανώσεις που αγωνίζονται για τις ατομικές ελευθερίες
Φωτογραφία αρχείου από τους θαλάμους των κρατουμένων στη αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα. 
Απογοητευμένες από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνουν οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων, που τον κατηγορούν ότι επέδειξε αδυναμία να κλείσει τη βάση του Γκουαντάναμο και να ανατρέψει τους περισσότερους από τους περιορισμούς που εισήγαγε η κυβέρνηση Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Όταν έγινε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2009, ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί να κλείσει το Γκουαντάναμο εντός ενός χρόνου. Αν και διάταξε την απαγόρευση της πρακτικής του εικονικού πνιγμού, η διαβόητη βάση παραμένει ανοιχτή, ενώ στη θέση του βρίσκεται και ολόκληρος ο αντιτρομοκρατικός μηχανισμός που είχε εισάγει ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Πλέον, μέτρα όπως η Πατριωτική Νομοθετική Πράξη και η αυξημένη επιτήρηση, που υπάγονταν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, έχουν παγιωθεί.

«Δεν μου άρεσε όταν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων ήταν προσωρινές, όμως τώρα, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Ομπάμα δεν αντιτίθεται στις αλλαγές, γίνονται μόνιμο και αναπόσπαστο στοιχείο του νομικού μας τοπίου», δηλώνει ο πρόεδρος του Κέντρου Συνταγματικών Δικαιωμάτων (CCR) Μάικλ Ράτνερ, ο οποίος μάχεται υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων από τη δεκαετία του 1960.
«Κράτηση επ΄ αόριστο, περιορισμοί του habeas corpus, μυστικές μεταφορές κρατουμένων, όλα αυτά συνεχίζονται επί Ομπάμα. Συνεχίζουμε να έχουμε στρατιωτικές επιτροπές που χειρίζονται αυτά τα ζητήματα στην κυβέρνησή του», λέει ο Ράτνερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να είχε κλείσει το Γκουαντάναμο, αλλά δείλιασε.

«Όλοι οι περιορισμοί στις παρακολουθήσεις και την κατασκοπεία των πολιτών από την κυβέρνηση για τους οποίους πολεμήσαμε και πετύχαμε τη δεκαετία του 1970 έχουν εξανεμιστεί. Είμαστε πάλι στο μηδέν. Δεν υπάρχουν περιορισμοί για το FBI. Ούτε ένας. Στοχεύουν ως επί το πλείστον μουσουλμάνους: η θρησκεία κάποιου έχει γίνει βασικό κριτήριο για την παρακολούθησή του.», προσθέτει.
«Πιστεύουμε πραγματικά ότι συντελεστεί σημαντική στροφή και ότι πλέον η κυβερνητική κατασκοπεία έχει αυξηθεί. Όλα ξεκίνησαν με την Πατριωτική Νομοθετική Πράξη, η οποία διευκόλυνε πολύ την κυβέρνηση να κατασκοπεύει πολίτες που δεν είναι καν ύποπτοι. Πριν την 11η Σεπτεμβρίου παρακολουθούνταν για εθνικούς λόγους οι τηλεφωνικές συνομιλίες λιγότερων από 1.000 ατόμων και τώρα δεν ξέρουμε καν για πόσους μιλάμε.», λέει η Μισέλ Ρίτσαρντσον, δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Δικαιωμάτων, εξειδικευμένη σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας. 
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...