Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2011

Σεραφείμ ενάντια,... στην δωρεά οργάνων...!!!!


Σεραφείμ ενάντια στην δωρεά οργάνων

Δεν είναι πράξη αγάπης η δωρεά οργάνων κλινικά νεκρού ατόμου, αλλά "συμφεροντολογική, ιδιοτελής και εγωιστική", υποστηρίζει ο
μητροπολίτης Πειραιά

Στο στόχαστρο του μητροπολίτη Πειραιά βρέθηκε και πάλι η κυβέρνηση και ο νέος νόμος για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις. Ο Σεραφείμ με εγκύκλιο σημείωμα προς τους πιστούς της μητρόπολής του παρουσιάζει τις δικές του θέσεις για το ζήτημα και ειδικά για την αμφιλεγόμενη "εικαζόμενη συναίνεση" ενός πιθανού δωρητή οργάνων που είναι κλινικά νεκρός.
Προτρέπει μάλιστα τους κατοίκους της μητρόπολής του να σπεύσουν στα τοπικά ΚΕΠ και να δηλώσουν ότι δεν συναινούν με μεταμόσχευση των οργάνων τους, προκειμένου να προστατευτούν.
Τους καλεί επίσης να εκφράσουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στην "υποχρεωτική" δωρεά οργάνων, καθώς προβλέπει ότι η λειτουργία ιδιωτικών μονάδων μεταμοσχεύσεων θα έχει ολέθριες συνέπειες: "Η απαράδεκτος νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβερνήσεως που δεν λαμβάνει υπ' όψιν αυτής τα ανωτέρω και που εισαγάγει την λειτουργία ιδιωτικών συμφερόντων Κέντρων Μεταμοσχεύσεων, με ο,τι ιδιοτελές αυτό συνεπάγεται μας υποχρεώνει να προτρέψωμεν το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, προς διασφάλισι της ιερότητος της ζωής του να προβή στις σχετικές δηλώσεις στα αρμόδια Κέντρα Εξυπηρετήσεως Πολιτών (Κ.Ε.Π.) ότι δεν συναινεί δια την εφαρμογή σ'αυτό του σχετικού Νόμου" σημειώνει.
Κατά τον ίδιο, στη διαβούλευση που προηγήθηκε της ψήφισης του νόμου, οι θέσεις της Εκκλησίας "προδήλως περιφρονήθησαν".
Η δωρεά από κλινικά νεκρούς δότες "δεν είναι πράξη αγάπης"
Σε μία αμφιλεγόμενη σύγκριση της δωρεάς οργάνων από ζώντες δότες και από συγγενείς κλινικά νεκρών δοτών, ο Σεραφείμ καταλήγει ότι αυτοί που μέσα στον πόνο τους προσφέρουν ζωή σε άλλους, από το σώμα του νεκρού τους οικείου, είναι υποδεέστερη κάποιου που μπορεί να "πουλήσει" ένα νεφρό με οικονομικό αντάλλαγμα.
"Εάν όμως ο "εγκεφαλικά νεκρός" είναι νεκρός, η προσφορά των οποιωνδήποτε οργάνων του στερείται του χαρακτήρα της αγάπης, εφ' όσον αυτή δεν του στοιχίζει τίποτε, γιατί προσφέρει άχρηστα γι' αυτόν όργανα, δεν στερείται ούτε θυσιάζει κάτι χρήσιμο για τον εαυτό του. Πρόκειται για πράξη συμφεροντολογική, ιδιοτελή και εγωιστική, διότι περιμένει κανείς αμοιβές και ανταπόδοση εκ μέρους του Θεού, χωρίς να στερηθεί η να θυσιάσει κάτι από τον εαυτό του. Αντίθετα οι αρετές της θυσίας και της αγάπης προς τον πλησίον εφαρμόζονται απόλυτα στην προσφορά οργάνων από ζώντες δότες, όταν πρόκειται για διπλά όργανα και ιστούς όπως και στην αιμοδοσία. Προσφέρουν τότε θυσιάζοντες και ελαττούμενοι", υποστηρίζει.

Κατάλυση της ελευθερίας η "εικαζόμενη συναίνεση"
Ο Σεραφείμ στρέφεται και κατά του νομοθέτη για το αμφιλεγόμενο θέμα της αποδοχής του κλινικά νεκρού για δωρεά των οργάνων του, θεωρώντας ότι είναι αντισυνταγματική. "Η έννοια της "εικαζομένης συναινέσεως" του ασθενούς που εφευρίσκεται με τον νέο νόμο και εισάγεται κατά πρόδηλο παράβαση των άρθρων 2 παραγρ. 1 και 5 παραγρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος τίθεται σε ισχύ από 1/6/2013 και αποτελεί αυθαίρετη κατάλυση της ελευθερίας του ανθρωπίνου προσώπου.
Η εικαζομένη συναίνεση βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με την δωρεά οργάνων η οποία είναι αυτόβουλη πράξη που δεν εικάζεται όπως δεν εικάζεται και η συναίνεση. Η εικαζομένη συναίνεση εστιάζεται στον λήπτη και αδικεί την πράξη του δότη τον οποίο μεταμορφώνει από πρόσωπο που αβίαστα δωρίζει σε άτομο από το οποίο αυθαίρετα αφαιρούμε...".
"Ασθενείς" οι εγκεφαλικά νεκροί
Ο μητροπολίτης καταλήγει ότι με βάση τα πιστεύω της Εκκλησίας, που είναι "υπέρ των μεταμοσχεύσεων όπως και υπέρ της αιμοδοσίας", θεωρεί "τους ευρισκομένους στην κατάσταση του "εγκεφαλικού θανάτου" ασθενείς και όχι νεκρούς ... δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την από αυτούς αφαίρεση προς μεταμόσχευση των ζωτικών τους οργάνων καθ' ην στιγμήν πάλλεται η καρδία των.
Η μόνη ηθικά και κοινωνικά αδιάβλητη περίπτωση δωρεάς οργάνων για μεταμόσχευση είναι η από υγιείς δότες μεταμόσχευση ιστών η ενός από τα διπλά όργανα, η μυελού των οστέων προκειμένου δε περί ασθενών η τραυματιών δοτών η μεταμόσχευση όσων μπορούν να μεταμοσχευθούν μετά την μόνιμη παύση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας", υποστηρίζει.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...